Stefan de Vrij staat zondagavond oog in oog met zijn toekomstige ploeggenoten
NOS VoetbalAangepast

Duivels dilemma De Vrij: huidige of toekomstige club naar Champions League?

Complicato, mólto complicato. Lazio-Internazionale is voor Stefan de Vrij veel meer dan de wedstrijd die beslist wie als vierde Italiaanse ploeg de Champions League in mag. De Lazio-verdediger speelt volgend seizoen bij de Nerazzurri.

Lazio heeft zondagavond in een uitverkocht Stadio Olimpico aan een punt genoeg, Internazionale moet winnen. Wat als De Vrij vlak voor tijd de gelijkmaker op zijn schoen heeft? Haalt de 26-jarige mandekker de trekker over en veroordeelt hij zichzelf en zijn toekomstige ploeggenoten tot de Europa League?

Ja. De Vrij, die transfervrij vertrekt uit Rome, heeft trainer Simone Inzaghi laten weten te willen spelen. Ook de Lazio-senatori, invloedrijke spelers als Ciro Immobile en Marco Parolo, willen dat Inzaghi 'gewoon' een plaatsje inruimt voor zijn sterverdediger.

'Goed getraind'

De Italiaanse succescoach leek zaterdag dan ook voor te sorteren op een basisplaats voor De Vrij. "Hij heeft goed getraind", aldus Inzaghi. "Ik weet zeker dat hij een goede indruk wil achterlaten en Inter wil laten zien wat voor fantastische verdediger ze voor de komende vijf jaar in huis halen."

Fantastische verdediger of niet, de vraag is wel hoe De Vrij in het blauw-zwarte deel van Milaan onthaald wordt, als hij er hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor is dat Internazionale volgend seizoen geen Champions League speelt.

Trainer Simone Inzaghi lijkt voor te sorteren op een basisplaats voor Stefan de Vrij

'Mafkees' Luijckx

Vraag maar aan Kees Luijckx of het je in dank wordt afgenomen dat je je (toekomstige) werkgever dwarszit. De - toen nog - middenvelder werd in het seizoen 2006/2007 door Excelsior gehuurd van AZ, dat op de slotdag aan een zege genoeg had voor de landstitel op bezoek bij... Excelsior.

Luijckx gaf alles, speelde een goede wedstrijd en voorkwam met Excelsior dat de schaal naar Alkmaar ging (3-2). Tot woede van veel AZ-fans en Stijn Schaars. "Waar is die mafkees mee bezig?", schreeuwde de AZ-middenvelder na afloop in de catacomben.

  • Pro Shots
    Jan Vertonghen houdt zich niet in na zijn gelijkmaker voor RKC tegen Ajax
  • Pro Shots
    Kees Luijckx houdt AZ met Excelsior in 2007 van de landstitel af

'Verrader' Vertonghen

"Kees, waag het niet Jan Vertonghen te imiteren!" was Luijckx in aanloop naar de kampioenswedstrijd nog door een fan gewaarschuwd op het AZ-forum. Vertonghen had er drie weken eerder met een doelpunt aan bijgedragen dat RKC twee punten afsnoepte van Ajax (2-2), dat hem verhuurde aan de Waalwijkers. Die twee punten had zijn broodheer uitstekend kunnen gebruiken op de laatste speeldag, toen PSV er op doelsaldo met de landstitel vandoor ging...

Voormalig teammanager David Endt onthulde jaren later dat toenmalig Ajax-trainer Henk ten Cate de Belg bij het verlaten van het veld toeriep: "Ik wil je nooit meer zien, dit doe je niet tegenover je club!" Ten Cate deed aan het begin van het volgende seizoen echter 'gewoon' een beroep op Vertonghen.

  • ANP
    Álvaro Morata na zijn goal voor Juventus tegen Real Madrid
  • Getty Images
    Fernando Morientes schakelt werkgever Real Madrid met Monaco uit in de Champions League

Morientes en Morata

Andere in het oog springen voorbeelden zijn Fernando Morientes en Álvaro Morata. Morientes werd in het seizoen 2003/2004 door Real Madrid verhuurd aan AS Monaco en speelde een voorname rol in de uitschakeling van De Koninklijke in de kwartfinales van de Champions League. Morientes scoorde in beide ontmoetingen tussen Real en Monaco, dat op basis van uitdoelpunten verder bekerde.

En Morata? Die lichtte datzelfde Real Madrid elf jaar later bijna hoogstpersoonlijk pootje in de halve finales van het miljoenenbal. Ook hij scoorde, in het shirt van Juventus, in beide duels met de Spaanse grootmacht. Morata was weliswaar geen eigendom meer van de Madrilenen, maar de club had wel een terugkoopoptie, die ruim een jaar later ook gelicht werd.

De Vrij deinst er niet voor terug net als bovengenoemd viertal als beul te fungeren van zijn toekomstige club. Maar een onopvallend goede wedstrijd, zonder beslissende verdedigende actie of belangrijke goal is misschien wel het ideale scenario voor de Oranje-international...

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl