NOS NieuwsAangepast

Het huwelijk én de FA-finale op een dag? 'Een nachtmerrie'

  • Noortje Deutekom

    redacteur Buitenland

  • Noortje Deutekom

    redacteur Buitenland

"Waar is mijn bier? Mijn bier!" schreeuwt een man. "God save the queen", schreeuwt zijn vriend, die het Engelse volkslied meebrult. Groter kan het contrast in de pub van Angela Higson (52) niet zijn.

Vanmorgen stond het hier nog vol met vrolijke dagjesmensen die de royal wedding probeerden te volgen. En nu, een paar uur later, is de kroeg gevuld met dronken mannen en vrouwen die tieren en vloeken naar te televisie, omdat de finale van de FA Cup wordt gespeeld, de bekerfinale van Engeland, waarin het vanavond gaat tussen Chelsea en Manchester United.

Er was grote verbazing toen prins Harry aankondigde te gaan trouwen op deze dag, zaterdag 19 mei. Want is dat niet de dag waarop Engeland de grote finale speelt? "Ik was in shock", zegt Angela, die Crosses Corner in Windsor runt. "Het was toch wel een beetje een nachtmerrie toen ik dat hoorde." Ze heeft haar voorraad daarom verdubbeld voor vandaag. "Ik heb alles dubbel ingekocht; glazen, bier, frisdrank."

Dubbele agenda voor William

De broer van prins Harry, William, had zijn agenda eigenlijk ook allang gevuld. Hij is de voorzitter van de voetbalbond FA en is degene die vandaag de cup had moeten uitreiken aan het winnende team. Maar hij was vandaag ook de getuige van Harry.

Zijn plaats is nu ingenomen door de weduwe van een oud-speler die voor beide teams speelde, Ray Wilkins. "Het is jammer dat William het niet kan doen, maar dit is ook een mooi gebaar", zegt Angela.

Kroegeigenaar Angela Higson

Ze moet weer aan het werk. "Ze zijn al de hele dag aan het drinken", zucht ze en kijkt naar de mensen in haar bar. "Normaal gesproken is het niet zo erg." De barvrouw worstelt zich op teenslippers tussen de dronken bezoekers heen.

Een van hen is Gennine Hanlon. De 46-jarige Noord-Ierse is speciaal naar Windsor gekomen om naar de bruiloft te kijken. Ze zit met haar vrienden voor de televisie, nog steeds met een t-shirt van Harry en Meghan aan. "Mijn vriend wilde de finale per se zien", legt ze uit. Hij is Chelsea-fan en allang niet meer aanspreekbaar.

Gennine Hanlon

"Ik ben blij dat het huwelijk vóór deze voetbalfinale kwam", schatert ze. "Stel je voor dat het andersom was en al deze dronkenlappen langs de route hadden gestaan." Haar vriend sleurt haar mee naar de televisie. Chelsea heeft net gescoord.

'Het is Harry's dag'

Op het terras staat Bobby, hij kijkt geen voetbal, maar praat met zijn vrienden na over de bruiloft. Het was een waanzinnige dag, daar zijn ze het over eens. "Weet je wel dat ik een Queens Guard ben?", zegt hij. Trots vist hij zijn telefoon uit zijn jasje, waarop hij een foto met prins Harry heeft staan, de ster van vandaag.

Bobby en prins Harry

Bobby heeft, als officiële bewaker van de koningin, al heel wat koninklijke evenementen meegemaakt en geeft niets om de voetbalfinale van vanavond. "Ik voel me door mijn werk natuurlijk extra betrokken bij het koningshuis, omdat ik alle royals regelmatig zie."

Harry is nog altijd zijn favoriet, ook nu Meghan er bij is gekomen. "Harry is de allerleukste. Hij diende in Afghanistan en dat vind ik heel belangrijk." Daar kan dus geen enkele voetbalfinale tegenop? "Nee, absoluut niet. Vandaag draait het om onze prins."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl