NOS WielrennenAangepast

Dumoulin twijfelt aan nieuwe Girozege: gaat moeilijk worden

Dumoulin na de Zoncolan: wordt moeilijk om Giro weer te winnen

Wat 47 seconden was, werd na de loodzware beklimming op de Monte Zoncolan 1.24. De toegenomen achterstand van Tom Dumoulin op rozetruidrager Simon Yates en het verschil bergop tussen beide mannen stemt Dumoulin enigszins somber.

"Ik denk dat het moeilijk wordt om de Giro te winnen, al was de prestatie vandaag gewoon prima. We hebben geleerd dat het heel moeilijk gaat worden."

White: Dumoulin is aan het bluffen

Matthew White, de ploegleider van Simon Yates, gelooft de woorden van Dumoulin niet helemaal. "Ik snap hem, maar ben het er niet mee eens. Hij is aan het bluffen."

"We weten wat voor schade hij kan aanrichten in de tijdrit. Simon klimt beter dan wie dan ook, maar we weten hoe goed Tom is in een tijdrit."

White: zegt Dumoulin dat hij niet kan winnen? Dan bluft hij

Ook zijn eigen ploegleider Arthur van Dongen is niet zo pessimistisch als Dumoulin. "We kunnen hiermee leven, ik vind dat hij het goed heeft gedaan. We hadden ingecalculeerd dat hij iets zal verliezen, dit is een logisch verschil."

31 seconden verlies

Dumoulin moest Yates op vier kilometer van de top laten gaan, na een versnelling van Chris Froome. Dumoulin hing lange tijd nog een seconde of tien achter de roze trui. Op de streep was het verschil 31 seconden.

Klassement na veertiende etappe

Dumoulin: "Het is een goed resultaat, maar ik heb wel iets verloren. Ik rijd iets beter dan in de eerste week, maar ik heb geen overschot."

Mitchelton-Scott heeft meer nodig

De plaats van de aanval van Yates was niet gepland, zegt White. "Hij ging toen hij zich goed voelde. Simon wist dat hij tijd moest winnen op Dumoulin."

"We pakken tijd, maar we hebben meer nodig", vervolgt White. Het is een kleine, fijne marge. Maar we hebben meer nodig voor de tijdrit."

Ploegleider Dumoulin: met dit verlies kunnen we leven

Vooraf is er veel gezegd en geschreven over de Zoncolan, volgens sommigen de zwaarste berg die het wielrennen kent. Dumoulin heeft dat nu ook ervaren.

"Hij was nog zwaarder dan ik had gedacht. Ik dacht: dit is gewoon een lange, zware klim. Maar dit was denk ik de zwaarste klim die ik ooit heb gereden."

'Ik geef de hoop nooit op'

Ondanks zijn twijfel over de eindzege, wil Dumoulin de handdoek zeker nog niet gooien. "Er kan van alles gebeuren. Ik hoor al aardig wat kuchjes in het peloton, daar ben ik zelf gelukkig van gespaard gebleven."

"Maar ik zal de hoop nooit opgeven. Tot Rome blijf ik elke dag vechten en dan gaan we het wel zien."

Ter vergelijking: de 1.24 die Dumoulin nu achterstaat is precies de tijdwinst die hij vorig jaar pakte op Nairo Quintana in de slottijdrit van de Giro. Die race tegen de klok was ook vlak en iets minder lang: 29 om 34 kilometer nu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl