De rechtbank in Willemstad
NOS NieuwsAangepast

Beslagen op Curaçao en Bonaire opgeheven

Op Bonaire en Curaçao heeft de rechter beslist dat ConocoPhillips zijn beslagen op olieproducten en voorraden deels moet opheffen. Volgens de rechters mag de claim die het Amerikaanse bedrijf legt op het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA de brandstof- en elektriciteitsvoorziening op de eilanden niet in gevaar brengen.

De rechter besloot ook dat de PdVSA de levering van olie moet hervatten. Het Venezolaanse bedrijf is een dwangsom opgelegd van 1 miljoen dollar voor iedere dag dat het concern zijn verplichtingen niet nakomt, met een maximum van 100 miljoen dollar.

PdVSA exploiteert op Curaçao de Isla-raffinaderij. De rechters bepaalden ook dat Venezuela de Isla-raffinaderij binnen 14 dagen weer moet voorzien van grondstoffen die nodig zijn voor de olieproductie. Op die manier kan Isla aan de leveringsverplichtingen blijven voldoen.

Dreigende crisis

Het conflict tussen de twee bedrijven speelt al langer. Onlangs besloot het Arbitragehof van de Internationale Kamer van Koophandel dat ConocoPhillips 2 miljard dollar tegoed heeft van de PdVSA.

Op 4 mei legde ConocoPhillips beslag op bedrijven die zaken doen met het Venezolaanse staatsoliebedrijf om zo de openstaande schuld van 2 miljard dollar te innen. Het bedrijf besloot daarop geen olie meer te leveren aan de eilanden. Negen olietankers in wateren rond Curaçao en Bonaire werden zelfs teruggeroepen naar Venezuela.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl