Scheidsrechter Allard Lindhout in contact met de videoscheidsrechter tijdens de wedstrijd FC Emmen-Sparta
NOS VoetbalAangepast

Videoscheidsrechter houdt gemoederen bezig na FC Emmen-Sparta

Na afloop van de wedstrijd FC Emmen-Sparta ging het niet zozeer over het 0-0 gelijkspel, maar vooral over de niet toegekende strafschop aan Sparta.

Na bijna een uur spelen belandden Alexander Bannink (Emmen) en Stijn Spierings (Sparta) in een worsteling in het strafschopgebied van Emmen. Tot verbazing van de Rotterdammers ging de bal echter niet op de stip, ook niet na tussenkomst van de videoscheidsrechter.

Arbiter Allard Lindhout bekeek de beelden langs de lijn, maar hij besloot als eindverantwoordelijke geen penalty toe te kennen. Ten onrechte, verklaarde hij opmerkelijk genoeg later zelf.

'Dit is niet positief'

"Ik was niet overtuigd van een strafschop op basis van de tv-beelden die ik zag", legde hij uit voor de camera van FOX Sports. De arbiter bleek niet over de juiste herhaling te beschikken. Toen Lindhout na afloop vanuit een andere camerapositie de situatie terugzag, wist hij beter. "Het was een strafschop. Dit is niet positief, we moeten dit heel goed gaan evalueren."

Daarmee lijkt Lindhout niets te veel hebben gezegd, aangezien volgend seizoen de videoscheidsrechter zijn intrede al doet bij de wedstrijden in de eredivisie en er weinig tijd en ruimte is om kinderziektes op te sporen.

'Dan kan je beter stoppen'

Coach Dick Advocaat van Sparta reageerde na afloop met ingehouden woede op de situatie. "Dan kan je gelijk stoppen. Daar zijn ze voor. Zo'n situatie, dan moet de videoscheidsrechter beslissen, dat is een penalty. Als ze dat niet durven, moeten ze stoppen."

Collega Dick Lukkien van FC Emmen zat nagelbijtend op de bank toen scheidsrechter Lindhout naar de beelden ging kijken. "Dan weet je dat het discutabel is en de videoscheidsrechter heeft gezegd: kijk er zelf eens naar. Dan duurt het heel lang en gelukkig gaf-ie een doeltrap."

Lukkien gaf toe dat hij niet goed had gezien wat er was gebeurd, maar wel had gesproken met zijn speler Bannink. "Die zei dat het van beide kanten was, maar ik zag wel aan zijn hoofd dat hij niet helemaal de waarheid vertelde. Dus toen dacht ik: dit kan wel eens tricky gaan worden."

Directeur Manfred Laros van Sparta zocht na de wedstrijd boos contact met de KNVB. "Die begrijpt de teleurstelling, maar wat koop je ervoor?", verklaarde hij bij RTV Rijnmond. "Je kunt de wedstrijd natuurlijk niet terugdraaien. Maar ik vind dat je duidelijk een signaal moet geven. Dat de KNVB hier iets mee moet, dat moet duidelijk zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl