Op zoek naar de maansikkel, het startsein van de ramadan in Iran

Jaarlijkse trekken sjiitische geestelijken naar de rand van de Iraanse heilige stad Qom, ten zuiden van de hoofdstad Teheran. Uitgerust met telescopen en verrekijkers hebben ze maar één missie: op zoek naar de maan.

Als de maansikkel eenmaal is waargenomen, het liefste met het blote oog, kan de vastenmaand beginnen. Tijdens de ramadan mogen moslims tussen dageraad en zonsondergang niet eten, drinken, roken of seks hebben.

De maanwaarneming is noodzakelijk in Iran. In totaal worden er 160 teams het land ingestuurd. De verzamelde gegevens worden naar het kantoor van ayatollah Ali Khamenei gestuurd, de hoogste leider van Iran. Daar worden ze gecontroleerd voordat een formele aankondiging uitgaat.

Steeds gemakkelijker

Het werk van de geestelijken is door de moderne apparatuur steeds gemakkelijker geworden, zeggen ze. "Dankzij de verrekijkers en telescopen is de nauwkeurigheid van ons werk enorm toegenomen. Zo kunnen we de precieze locatie van de maan aan de horizon herkennen."

Toch is er discussie of een waarneming met de genoemde instrumenten wel voldoende is. De meest religieuzen zeggen volgens persbureau AP unaniem dat de maansikkel zichtbaar moet zijn met het blote oog, terwijl andere ayatollahs onlangs verklaarden dat waarneming door een telescoop of verrekijker "ook acceptabel is".

Onderstaande foto's geven een beeld van hoe de sjiitische geestelijken het begin van de ramadan bepalen.

Gisteravond werd de maan waargenomen. Daarom is de ramadan in Iran officieel van start gegaan.

Geen uitzondering

Iran wijkt met zijn eigen maanwaarneming af van bijvoorbeeld Saudi-Arabië. Dat land houdt de Umm al-Qura-kalender aan. Hier geldt onder meer de regel dat de ramadan alleen begint wanneer de maan al voor zonsondergang is opgekomen. De zon en de maan moeten op één lijn staan. Daarnaast controleert Saudi-Arabië de kalender, door te kijken of de maan daadwerkelijk gezien kan worden.

Maar Iran is geen uitzondering, want ook inwoners van Marokko, Algerije, Tunesië, Mauritanië en Libië houden vast aan hun eigen waarneming, waardoor voor hen de ramadan meestal een dag later begint.

Voor veel Nederlandse moslims begon de vastenmaand gisteren al, maar de meeste zijn vandaag begonnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl