Sophie Hilbrand was een van de slachtoffers
NOS NieuwsAangepast

Hacker bekende Nederlanders krijgt zes maanden cel

Een man die online accounts van bekende Nederlanders hackte, is veroordeeld tot een jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Ook moet hij zich laten behandelen voor zijn persoonlijkheidsstoornis met narcistische en antisociale trekken.

De 35-jarige Mathieu M. uit Houten zat vorige zomer nog in zijn proeftijd na een eerdere veroordeling toen hij wist binnen te dringen in het Facebookaccount van Sophie Hilbrand. Hij deed zich toen voor als Hilbrand en wist vervolgens aan gegevens van andere bekende Nederlanders te komen. Onder anderen Victoria Koblenko en NOS-presentator Amber Brantsen werden lastiggevallen.

Het OM had een gevangenisstraf van twintig maanden geëist, waarvan tien voorwaardelijk.

Onbedwingbare neiging

De rechter rekent het M. extra zwaar aan dat hij zich met name richtte op bekende vrouwelijke Nederlanders. Door hun publieke bekendheid zijn ze extra kwetsbaar voor schendingen van privacy. De man gaf toe dat hij schuldig is. Het kwam volgens hem door een "onbedwingbare neiging".

Eerder was hij veroordeeld voor internetfraude. Omdat hij nog niet door zijn proeftijd heen was, moet hij ook nog het voorwaardelijke deel van acht maanden cel uitzitten.

Verder wordt de man onder elektronisch toezicht gesteld en moet hij iedere dag op afgesproken tijdstippen thuis zijn. Ook mag hij op geen enkele manier contact leggen met zijn slachtoffers. Daarnaast krijgt M. een extra lange proeftijd van drie jaar opgelegd, om te voorkomen dat hij weer in de fout gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl