Rechtbank Leeuwarden
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Internetoplichter met honderden slachtoffers: 'Ik was verslaafd'

Een 37-jarige man uit Leeuwarden, die terechtstaat wegens internetoplichting, heeft in de rechtbank toegegeven dat hij verantwoordelijk is voor de fraude. De man maakte in het hele land slachtoffers. Ruim vijfhonderd bedrijven en particulieren deden aangifte tegen hem.

De man is ict-expert en bouwde vanuit Leeuwarden en Sneek webshops voor bedrijven. In de systemen verborg hij vervolgens software, waarmee hij de inloggegevens van klanten kon achterhalen. Hij wist zo 20.000 mailadressen en wachtwoorden te bemachtigen. Daarmee bestelde hij dure spullen bij webwinkels.

Ook wist hij inloggegevens van Facebook-accounts te achterhalen. Die gebruikte hij om zich te verdiepen in de levens van gedupeerden en hij lichtte onder hun naam bekenden op. Zo vroeg hij vrienden van zijn slachtoffers om geld over te maken. Ook dat geld gebruikte hij voor online aankopen, die hij vervolgens doorverkocht.

In 2016 werd de man opgepakt. Hij was volgens het OM onder meer te zien op camerabeelden van de winkels waar hij zijn bestellingen liet afleveren.

De man zei vandaag in de rechtbank dat hij uit dwaasheid heeft gehandeld. "Ik ben vanaf mijn veertiende verslaafd aan speed en had grote schulden", zei hij. Het Openbaar Ministerie denkt dat hij ruim een ton heeft buitgemaakt, meldt Omrop Fryslân.

Advertentie via Ster.nl