NOS NieuwsAangepast

Politieacties tegen No Surrender, 200 kilo drugs gevonden bij huiszoekingen

Arrestatieteams hebben vanochtend bij politieacties in Almere en Hilversum tegen motorclub No Surrender vijf mannen opgepakt. Vier van hen zijn lid van de motorclub. Bij huiszoekingen die volgden op de arrestaties werd in totaal 200 kilo drugs aangetroffen.

De actie van vandaag hangt samen met een politie-onderzoek dat loopt sinds januari. Toen meldde een doodsbange vrachtwagenchauffeur zich bij de marechaussee in Hoek van Holland, omdat hij vreesde dat er drugs waren verstopt in zijn vrachtwagen. Hij was met zijn vrachtwagen via de veerboot op weg naar Engeland.

Argwaan

De chauffeur, die in opdracht reed van een Nederlands transportbedrijf, kreeg argwaan toen hij het gevoel kreeg al op de veerboot in de gaten gehouden te worden. In Engeland liet hij zijn vrachtwagen achter en keerde per boot terug naar Nederland.

Na onderzoek van de vrachtwagen werden op een verborgen plek "tientallen kilo's cocaïne" aangetroffen, zegt een politiewoordvoerder. De politie heeft de vrachtwagenchauffeur in bescherming genomen, omdat hij mogelijk wordt gezocht door leden van No Surrender. Om wat voor veiligheidsmaatregelen het gaat, wil de politie niet zeggen.

200 kilo drugs

Na de arrestaties van vanochtend doorzocht de politie acht woningen. Daarbij werd nog eens 200 kilo aan drugs in beslag genomen. Het betreft zowel hard- als softdrugs. Verder nam de politie zogenoemde crypto-telefoons in beslag. Dat zijn telefoons waarmee criminelen versleutelde berichten naar elkaar kunnen sturen.

Omwille van het onderzoek wil de politie niet meer details geven over de gevonden drugs, en dus over de waarde en grootte van de vangst. De verdachten moeten nog gehoord worden, laat de woordvoerder weten.

Landelijk verbod

Het is niet de eerste keer dat leden van No Surrender in verband worden gebracht met criminele activiteiten. In december werd No Surrender-baas Henk Kuipers gearresteerd. Hij werd beschuldigd van mishandeling, afpersing, bedreiging, diefstal met geweld en valsheid in geschrifte. In februari werd een ander kopstuk van de motorclub gearresteerd.

Oprichter Klaas Otto wordt verdacht van onder meer witwassen, afpersing, bedreiging, mishandeling en een bomaanslag. Eind maart mocht hij met een enkelband de gevangenis verlaten. Het OM zei eerder al te onderzoeken of een landelijk verbod op No Surrender tot de mogelijkheden behoort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl