NOS WielrennenAangepast

Bouwman nauwelijks teleurgesteld na missen ritzege: er komen nog kansen

Bouwman grijpt nét naast ritzege: het was een kilometer te lang, niks aan te doen

Koen Bouwman reed een indrukwekkende achtste etappe in de Ronde van Italië. Hij was de hele dag in de aanval, schudde zijn zes medevluchters een voor een af en leek in de stromende regen op weg naar zijn eerste ritzege in een grote ronde.

De streep bleek elfhonderd meter te ver te liggen. Bouwman werd gepasseerd door de latere winnaard Richard Carapaz en stortte in. Uiteindelijk gaf hij 55 tellen toe op de Ecuadoriaanse winnaar.

"Tja, niks aan te doen", relativeert de 24-jarige Bouwman, die net als alle andere renners als een verzopen kat bij de finish staat. "Het was een kilometer te ver."

Bouwman pokerde, maar verloor

"Ik voelde me de hele dag eigenlijk wel goed", vervolgt Bouwman. "Ik heb goed meegedraaid, maar zeker niet het meeste gedaan in de kopgroep."

Nog voor de slotklim ging Bouwman geloven in zijn kansen. "Op 35 kilometer hadden we nog vijf minuten. Maar voor de klim liep de voorsprong te veel terug op echt zeker te zijn."

De 24-jarige Nederlander begon de slotklim in laatste positie. "Ik heb daar wel een beetje gepokerd, als je wil winnen is dat wel de beste tactiek. Uiteindelijk was ik wel de sterkste bergop, het is jammer dat ik ben teruggepakt." Toch gaat Bouwman niet bij de pakken neer zitten. "Er komen nog twaalf etappes, dus het komt wel goed."

Dumoulin heeft geen zin in interviews

De vele regen, de lage temperaturen en de mist zorgden ervoor dat de renners niet bepaald lang van stof waren. Tom Dumoulin, elfde in de etappe, hield het helemaal kort. "Ik ga hier geen interviews doen, jongens", zegt de titelverdediger, als hij zijn fiets geparkeerd heeft en zijn hoofd enigszins heeft afgedroogd.

Kletnatte Dumoulin heeft geen zin in een interview en duikt de bus in

"Het was gevaarlijk en glad", zegt Laurens ten Dam. Het deed me denken aan mijn eerste Tour, toen Denis Mentsjov in de etappe naar Prato Nevoso (Tour de France, 2008) bergop onderuitging. Zo glad was het, dat zag je aan Froome."

Wout Poels zag zijn Britse kopman vallen, maar raakte niet in paniek. "Gelukkig was het niet zo erg. We blijven altijd rustig, ik heb met Chris in de Tour wel ergere moment meegemaakt. Volgens mij finishte hij wel goed, dus op naar morgen."

Poels blijft kalm na val Froome: heb ergere dingen met hem meegemaakt

Rozetruidrager Simon Yates kwam de etappe ongeschonden door. Hij zette zijn manschappen al vroeg op kop waardoor de voorsprong van de koplopers niet nog groter werd.

"Het ging goed, toen de kopgroep eindelijk weg was hadden we touwtjes goed in handen. Eigenlijk is er niks gebeurd, geen drama voor ons."

'Wat morgen gebeurt, zien we dan wel'

Morgen staat er een nog zwaardere finale op het programma met twee beklimmingen van de eerste categorie. Yates verdedigt zestien tellen op Dumoulin en 26 op zijn teamgenoot Esteban Chaves.

"Het wordt veel zwaarder, misschien haalt de kopgroep het dan wel. Maar we moeten het afwachten."

Yates opgelucht na natte slotklim: geen drama voor ons

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl