Waarschuwingsborden bij het verblijf van de jachtluipaarden in safaripark Beekse Bergen
NOS NieuwsAangepast

Wat bezielt iemand om tussen de cheeta's uit een auto te stappen?

In meerdere talen, met verschillende pictogrammen en met een duidelijke instructie vooraf probeert Safaripark Beekse Bergen zijn bezoekers in de auto te houden. Maar het mocht niet baten. Het Franse gezin dat vorige week een bezoek bracht aan het park besloot uit te stappen, midden in het territorium van de jachtluipaarden.

We raken er niet over uitgepraat. En ja, wij (1, 2, 3, 4) en ook de Fransen deden eraan mee. Blijft de vraag: wat bezielde het gezin uit te stappen?

"Het lijkt erop dat mensen het gevoel hebben dat alles een huisdier en knuffelbaar is geworden", vertelt gedragskundige en bioloog Patrick van Veen op NPO Radio 2. Hij ziet het steeds vaker gebeuren dat mensen dicht bij wilde dieren komen, zelfs in wildparken in Afrika. "Dat er ook echt risico's zijn en dat het echt gevaarlijk is, dat zien mensen niet meer."

Wilde dieren op internet zien eruit als knuffelbare beesten.

Patrick van Veen

Volgens Van Veen komt dit door twee factoren. Allereerst zien we in ons normale leven geen grote en gevaarlijke beesten meer. "Als we in Nederland een wolf zien, dan vinden we dat een grote herdershond en vinden we het leuk. We ervaren het niet meer als gevaar."

Daarnaast leiden filmpjes op sociale media ertoe dat we alle dieren schattig vinden. "De mensen die zijn verslonden door dieren, die filmpjes zie je niet, die worden gecensureerd", zegt Van Veen tegen Nieuwsuur. "Op internet zien we heel veel filmpjes van knuffelbare beesten." Maar de dieren die we daar zien zijn vaak opgegroeid in gevangenschap. "Ze worden door hun verzorgers daar gezien als pa en ma en er wordt lekker mee geknuffeld."

Van Veen noemt als voorbeeld Freek Vonk: "Hij draagt bij aan de verheerlijking van wilde dieren, dat je zomaar een slang kan pakken. Mensen krijgen het idee dat het niet gevaarlijk is. En elk land heeft zijn eigen Freek Vonk."

En zo lijkt elk dier een huisdier, zacht en knuffelbaar. Freek Vonk laat in een reactie weten deze kritiek belachelijk te vinden. "Het is net alsof je Max Verstappen de schuld geeft als iemand te hard rijdt."

Maar ondanks al die filmpjes zijn er toch nog een hoop mensen die het Franse gezin voor gek verklaren en snappen dat uitstappen een no-go is.

"Gelukkig heeft 90 procent van de mensen nog wel gezond verstand en kunnen we denken: o, daar zitten wel erg grote klauwen en scherpe tanden aan dat beest, dit wordt 'm niet." Maar een groeiende groep mensen heeft dat gezonde verstand niet meer, zegt Van Veen. "Die hebben gewoon echt geen flauw idee wat wilde beesten zijn."

Ranger Leinenga legt uit wat de risico's zijn als je in de Beekse Bergen uit je auto stapt en rondloopt in het gebied van de jachtluipaarden:

'Het zijn gewoon katten, deze jachtluipaarden'

Dat het nu goed is afgelopen heeft het gezin volgens de parkmanager van Beekse Bergen te danken aan het feit dat de jachtluipaarden niet hongerig waren. En, volgens Van Veen omdat het gezin rustig is gebleven. "Jachtluipaarden zien hun prooi graag vluchten. Het beest denkt dan: o wacht, het vlucht, dus het is een prooi en het is eetbaar. Die moet ik aan mijn klauwen slaan." Was het gezin gaan rennen, dan had het dus heel anders kunnen aflopen.

Dus hoe lief die wilde dieren ook lijken, stap nooit uit de auto is Van Veens advies. "En als je het mensen wel ziet doen, verklaar ze dan voor gek."

En dan nog één keer, voor degenen die het filmpje, de ervaring van omstander Robin en de reactie van parkmanager Niels de Wildt heeft gemist, staan de video's hier naast elkaar:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl