NOS NieuwsAangepast

Bom uit Tweede Wereldoorlog in Limburgs dorp tot ontploffing gebracht

In het Limburgse dorp Bunde is een 500 pond zware vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht. De bom werd op 18 april per toeval ontdekt bij graafwerkzaamheden in het Julianakanaal bij het dorp in de gemeente Meerssen. De EOD maakte het explosief vandaag onschadelijk.

En dat ging zo:

'Sta je zolang te wachten en dan is het zo gedaan, hè'

"Het heeft de nodige voorbereiding gekost", zei burgemeester van Meerssen Mirjam Clermonts-Aretz in het NOS Radio 1 Journaal. "Niet alleen om de omgeving veilig te stellen, maar ook omdat de bom in een kanaal ligt. Het waterpeil moest een meter omlaag. Sluizen zijn gesloten en de scheepvaart ligt stil. Zorgvuldigheid staat voorop."

Het ging om een Amerikaanse vliegtuigbom van het type GP500. Waarom de bom daar is gevallen, weet de gemeente niet. Uit een eerste analyse van de bodem die voor de graafwerkzaamheden werd uitgevoerd, was niets opvallends gebleken.

Dikke laag zand

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) stortte een 6 meter dikke laag zand uit over de bom en bracht deze rond 10.00 uur tot ontploffing. Door de dikke laag zand bleef het bij een korte, droge knal.

Omdat het ging om een bom met een gevoelige ontsteker kon hij niet worden verplaatst. De omgeving werd in een straal van 250 meter afgezet. Omwonenden binnen dit gebied moesten hun huis of bedrijfspand een aantal uur verlaten. Zij werden door de gemeente opgevangen met een kop koffie en een stukje vlaai, zei de burgemeester. Mensen die net buiten het gebied wonen werd geadviseerd binnen te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl