Tom Dumoulin bij een Israëlisch bord dat waarschuwt voor fietse(n/rs)
NOS WielrennenAangepast

Israëlische douane ondervraagt Dumoulin: wat deed u in Jeruzalem?

Hij is titelverdediger in de grootste wielerwedstrijd van Italië. Ook is hij wereldkampioen op de tijdritfiets. En in Jeruzalem onderstreepte hij zijn status door in de openingstijdrit van de 101ste Giro d'Italia alle favorieten aan gort te rijden.

Toch werd Tom Dumoulin op een provisorisch vliegveld in de Negev-woestijn stevig aan de tand gevoeld door de Israëlische douane: wat deed u de afgelopen dagen in Jeruzalem?

'Douane vroeg Dumoulin wat hij in Jeruzalem had gedaan'

Ruim 2.000 kilometer verderop kan Sunweb-ploegleider Marc Reef er nog hartelijk om lachen. "Dumoulin werd voor het eerst een keertje niet herkend", grinnikt de ploegleider uren later in het Siciliaanse Catania, waar de Giro dinsdag verder gaat.

"Het gaan drie heel lastige ritten worden", aldus Reef. "Morgen eindigt de etappe op een soort Cauberg. Er wordt gezegd dat het een van de meest onderschatte ritten van de Giro is. Dat kan echt gevaarlijk worden."

'Dinsdag eindigen we op een soort Cauberg, dat wordt echt gevaarlijk'

Woensdag gaat het opnieuw op en af in de buurt van Agrigento, waar klimmer Luc Leblanc in 1994 de wereldtitel greep. En donderdag: de Etna.

Net als vorig jaar is de befaamde vulkaan op Sicilië de eerste echte aankomst bergop. Toen zorgde de straffe tegenwind ervoor dat de favorieten zich koest hielden. Dit jaar wordt de vulkaan van een andere zijde bedwongen.

Reef kijkt er naar uit: "Dat wordt spektakel."

Zo vliegt het Giro-peloton van Israël naar Sicilië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl