liveblog
NOS NieuwsAangepast

Feest door heel Nederland, na koninklijk bezoek aan Groningen

  • Het bezoek van de koninklijke familie aan Groningen is afgelopen
  • In de stad gaat het feest nog even door
  • Ook in de rest van het land zijn festiviteiten
liveblog gesloten

Tot slot: het bezoek aan Groningen in een paar minuten

Het is 18.00 uur. De meeste mensen hebben hun kraampje aan de vrijmarkt weer ingepakt en keren met een gevulde portemonnee, of juist met een lege beurs en leuke tweedehands snuisterijen op zak, terug naar huis.

In de grote steden gaan evenementen nog een paar uur door, maar op de meeste plekken loopt Koningsdag 2018 langzaam op een einde. Hierbij sluiten we het liveblog.

Door alle drukte vanmiddag helemaal het bezoek van de koning gemist en heb je vijf minuutjes over? Bekijk hier de samenvatting.

Het koninklijk bezoek aan Groningen in vijf minuten

Koningsdag rustig verlopen in Groningen

Koning Willem-Alexander en burgemeester Den Oudsten tijdens Koningsdag

Burgemeester Den Oudsten van Groningen kijkt terug op een geslaagde Koningsdag. Hij noemt het bezoek van koning Willem-Alexander en zijn gevolg "een fantastisch feest" en is blij dat er geen ernstige incidenten waren.

De politie maakt de balans op na een "veilig en feestelijk evenement". In totaal zijn vijf mensen opgepakt, voor onder andere mishandeling en het verstoren van de openbare orde, laat de politie weten op Twitter.

Een overzicht van alle arrestaties op de feesten in de rest van het land is er nog niet.

Politiek verweven met feestelijkheden op Koningsdag

Eigenlijk kon het haast niet anders dan dat Willem-Alexander met een bezoek aan Groningen aandacht zou besteden aan de problemen in de provincie. En die aandacht kwam er dus ook. De koning sprak met enkele gedupeerden van aardbevingen in de provincie, en stond er tijdens interviews bij stil, net als prins Floris, prinses Aimée en prinses Laurentien.

Niet iedereen was even blij met de aandacht voor de bevingproblematiek.

Lees meer reacties op de licht politiek getinte versie van Koningsdag in het volgende artikel:

Politie met 'oranje tintje'

De politie mag tijdens Koningsdag geen oranje feestkleding aan, maar een agente in Utrecht probeert er vandaag toch feestelijk, en enigszins oranje, uit te zien:

Koningsdag zonder incidenten

Tijdens het bezoek van de koninklijke familie zijn er geen noemenswaardige incidenten of demonstraties geweest, meldt de gemeente Groningen, die spreekt van een "fantastisch feest".

Tot in de middag bezochten ruim 40.000 mensen de binnenstad, een stuk minder dan de 60.000 tot 80.000 bezoekers die werden verwacht.

Kinderspelen in Wijk bij Duurstede

Kinderen konden vandaag in Wijk bij Duurstede onder meer meedoen aan een hardloopwedstrijd, ringsteken en springen op een springkussen.

Kinderspelen in Wijk bij Duurstede

'Geweldige Koningsdag'

Koning Willem-Alexander blikt op Facebook, Instagram en Twitter terug op "een geweldige Koningsdag" in Groningen.

Wilhelmus in de trein

"Onur en Mustafa maken élk feestje gezelliger. Ook Koningsdag", schrijft de NS op zijn Facebookpagina. De twee conducteurs zongen samen met treinreizigers het volkslied toen ze in de buurt van Amsterdam Centraal waren.

Druk op de grachten

Het was vandaag, net als in andere jaren, weer een drukte van belang op de grachten van Amsterdam.

Blokfluit en dartpijlen

In Tilburg komen spel en muziek samen in deze foto.

Boot gezonken in Amsterdam

Op de Prinsengracht in Amsterdam is een boot met feestgangers gezonken. De speedboot maakte zo veel water dat de opvarenden door omstanders gered moest worden, schrijft Het Parool.

Burgemeester schiet te hulp

Burgemeester Hanne van Aart van Loon op Zand, Noord-Brabant, heeft vanochtend een verkeersregelaar gereanimeerd. De man werd onwel toen hij bij een oprit aan de Kasteellaan stond, waar de Koningsdag-festiviteiten plaatsvonden.

De burgemeester zou de opening verzorgen en schoot te hulp toen ze zag dat de verkeersregelaar onwel werd, meldt het Brabants Dagblad. De man is na de reanimatie bij kennis naar het ziekenhuis gebracht.

De 33-jarige Van Aart werd vorig jaar geïnstalleerd als de jongste burgemeester van Nederland.

Groninger topsporters

Dammer Roel Boomstra (25) is een van de Groninger topsporters die op de koninklijke route zijn kunsten mocht laten zien. Samen met zijn trainingspartner Wouter Sipma speelde hij een potje dammen toen de koninklijke familie langsliep. "Máxima zei: dat gaat wel snel, concentreer je", zegt Boomstra. "Maar we waren zo gefocust dat we pas een paar seconden later beseften dat ze ons had aangesproken."

De topsporters waren ruim van tevoren aanwezig: zo'n twee uur en drie kwartier voordat de koninklijke familie er was. Die tijd was nodig om de laatste voorbereidingen te treffen: "De ijshockeyers zouden eerst nog een platform krijgen waarop ze konden schaatsen. Maar dat lukte niet en uiteindelijk hebben ze gewoon op het tapijt gedaan alsof ze schaatsten", vertelt Boomstra. Daarnaast was het vooral veel wachten. "Maar dat was wel leuk. Iedereen toonde interesse voor elkaar, dat werkte verbindend."

In het volle programma van de koning waren twee minuten ingepland voor de topsport. Hebben Boomstra en Sipma die tijd optimaal besteed en gaan de prinsessen alle drie op dammen? "Dat is natuurlijk wel de hoop", zegt Boomstra lachend.

Aubades

In heel Nederland zijn vandaag aubades. Dat is een Nederlandse traditie, waarbij er muziek wordt gespeeld en mensen de koning toezingen. Ook in Arnhem begonnen ze de dag zo.

Uitverkoop bij Johan Vlemmix

Ondernemer Johan Vlemmix houdt een vrijmarkt in zijn voortuin in Eindhoven. Hij verkoopt oranje prullaria. Vlemmix wil zijn spullen kwijt omdat hij op wereldreis gaat, meldt Omroep Brabant.

Gevelversiering

Bij café De Blaffende Vis in Amsterdam versieren ze de gevel ieder jaar op een bijzondere manier. Dit jaar prijkt een grote foto van koning Willem-Alexander en de overleden burgemeester Van der Laan op de muur.

De gevelversiering bij café De Blaffende Vis

Vlag ondersteboven

Deze mensen hadden de vlag uitgehangen in Groningen. Alleen hing de vlag ondersteboven aan de stok.

De vlag hing verkeerd om in Groningen

Kleding van Máxima

De prinsessen Amalia, Alexia en Ariane droegen alle drie iets uit de garderobe van hun moeder, ontdekte Josine Droogendijk, die het boek Modekoningin Máxima schreef.

Amalia (14) droeg een jasje dat Máxima in 2015, 2016 en 2017 aan had. Alexia (12) liep met een spijkerjasje dat haar moeder op Koninginnedag in 2004 droeg en Ariane (11) had een vestje mee uit de kast van Máxima.

Máxima zelf had een creatie aan van het Belgische modehuis Natan. Ze droeg een baret die ze in 2004 ook al eens op had.

De drie prinsessen

Lubach verdient wat bij

Presentator Arjen Lubach heeft een originele manier gevonden om wat bij te verdienen op Koningsdag.

Uit volle borst

Máxima en de prinsessen zingen uit volle borst "lang zal hij leven" voor koning Willem-Alexander.

Koning toegezongen door Máxima, prinsesjes en volle Grote Markt

'Er gaat niets boven Groningen'

"Ik wil iedereen bedanken. Zonder de inzet van velen was dit niet mogelijk", zegt de koning.

"Groningen, stad en ommelanden, vandaag deze 27e april hebben jullie laten zien dat jullie één zijn met elkaar. Deze stad is bijzonder, jullie kunnen een feest geven. Anderen praten erover en jullie doen het gewoon. Daarom gaat er niets boven Groningen".

Koning: 'Er gaat niks, maar dan ook niks boven Groningen'

Wilhelmus voor de koninklijke familie

Het volkslied klinkt voor de koninklijke familie. Duizenden mensen in Groningen zingen luidkeels mee.

Veel klandizie

Jan en Hilde hebben vanmorgen om 06:30 een plekje veroverd op de vrijmarkt in het Noorderplantsoen in Groningen. "We waren hier best wel laat, bijna alles was al bezet", zegt Hilde. Van de koning krijgen ze hier in het plantsoen niets mee, maar daar staat tegenover dat ze hier veel klandizie hebben. "Want wij zijn goedkoper dan de buurman", zegt Jan.

De spullen die ze op hun kleedje hebben uitgespreid hebben ze niet speciaal voor Koningsdag uitgezocht. "Nee, we hadden gewoon nog een doos oude meuk op zolder", zegt Jan.

  • NOS / Lisanne Wieringa
  • NOS / Lisanne Wieringa

Vrijmarkten door het hele land

Ook in de rest van Nederland is het feest en wordt er natuurlijk veel gehandeld.

Koningsdag: vrijmarkten in het hele land

Slotstuk in Groningen

De koninklijke familie luistert nu naar het slotstuk op de Vismarkt. Er zijn optredens van diverse artiesten.

Selfie-selfie

Deze geluksvogels staan op de foto met Máxima. En daar is dan ook weer een foto van gemaakt.

Een selfie met koningin Máxima
En dit is het eindresultaat

'Alsof ik nooit ben weggeweest'

Internetondernemer Ben Woldring geeft de koning en zijn gezin een inkijkje in Groninger economie. Het gaat onder meer over de hackathon, een IT-evenement dat onlangs in Groningen werd gehouden.

Prins Maurits en prinses Marilene staan nog zingend bij Café Soestdijk. "Het is alsof ik nooit ben weggeweest", zegt de prins erover.

Oude bekenden uit de kroeg

De koninklijke familie loopt langs de vele studentenverenigingen die Groningen rijk is. De stad is een echte studentenstad: ongeveer een kwart van de inwoners is student. Langs de route zingen ze 'Gras van het Noorderplantsoen' van de zanger Ralf Poelman.

Daarna lopen ze verder naar Café Soestdijk, waar prins Maurits en prinses Marilène elkaar hebben leren kennen. Zij werkten in het café achter de bar en komen veel oude bekenden tegen.

Video: interview met koning en koningin

Koning Willem-Alexander noemt Groningen "een fantastische stad en provincie" en een plek die de problemen niet onder stoelen of banken steekt, doelend op het gesprek dat hij voerde met gedupeerden van de aardbevingen in Groningen.

Koning: heel indringend gesprek gehad met gedupeerden aardbevingen

Muziek voor de koninklijke familie

Het Groninger Kinderkoor, ouderenkoor Jong van Hart, audiologisch centrum Kentalis en vluchtelingenkoor New Life gaven samen een optreden op het Waagplein in Groningen. Vervolgens werden bijzondere initiatieven van Groningse organisaties gepresenteerd.

Ouderen, kinderen, vluchtelingen en slechthorenden treden samen op

Koning: Groningen is fantastisch

"Het is een fantastisch feest en ik vind Groningen een fantastische stad", zegt koning Willem-Alexander. Hij zei verder goede gesprekken te hebben gehad met de gedupeerden van de aardbevingen en enorm met hen mee te leven.

"Veel dank aan Groningen, het is echt een coole stad", voegt koningin Máxima toe.

Mini-college Nobelprijswinnaar Ben Feringa

Koning Willem-Alexander, Máxima en de prinsessen krijgen bij het Academiegebouw in het centrum van de studentenstad een mini-college van Ben Feringa, die in 2016 de Nobelprijs voor de Scheikunde kreeg. "Het is toch mooi dat we dit in het noorden voor elkaar hebben gebokst", zegt de hoogleraar.

De promovendi die hem hielpen, vertellen ook iets over het onderzoek dat ze deden naar de ontwikkeling van moleculaire machines.

Alexia zingt mee met Kensington

De koninklijke familie is getrakteerd op een optreden van Kensington. Vooral prinses Alexia was aan het genieten.

Alexia zingt mee met Kensington

Vrijmarkten door het hele land

In het hele land kunnen koopjesjagers hun slag slaan op de vrijmarkten. Soms maken de verkopers zich er alleen wel heel gemakkelijk vanaf en proberen ze slapend rijk te worden.

Prinsendansje

De koninklijke familie luistert naar muzikanten die in het verleden op de bekende Groninger festivals Eurosonic Noorderslag en Grunnsonic hebben opgetreden. Prins Maurits vermaakt zich duidelijk.

Asielzoekers helpen met Koningsdag in Dronten

Burgemeester Aat de Jonge van Dronten deelt foto's van festiviteiten in Dronten. Bewoners van het asielzoekerscentrum helpen daar mee met de organisatie.

Koninklijk bezoek halverwege

Het koninklijke gezelschap is op de helft van het bezoek aan Groningen. Er wordt nu gekeken naar dans- en zangoptredens, locatie nummer 5 op het onderstaande kaartje.

Fietsende Kromowidjojo

De Olympisch zwemster zit op een fiets bij een miniatuur-racebaan met autootjes die worden aangedreven door waterstof. De koning vraagt of Kromowidjojo de autootjes laat rijden of dat dat door de waterstof komt. Het blijkt dat laatste te zijn.

"Dus wat jij doet is gewoon extra?", vraagt de koning.

Video: koning praat met gedupeerden

De koning en koningin hebben tijdens hun bezoek gesproken met gedupeerden van de aardbevingen in Groningen.

Koning praat met gedupeerden aardbevingen Groningen

Selfie met Máxima

Vier jij vandaag Koningsdag in Groningen en sta je langs de route die de koninklijke familie aflegt? Stuur ons dan je leukste selfie via #noskoningsdag of mail naar noskoningsdag@nos.nl. De mooiste foto's laten we zien in de avonduitzending om 19.00 uur op NPO 1 en op NOS.nl.

Prins en prinses over aardbevingsschade

Prinses Aimée zegt over de aardbevingsschade: "Ik denk dat het goed is dat het hierover gaat en dat wij deze verhalen horen." Prins Floris zegt dat het goed zou zijn als er een einde aan de onzekerheid komt voor de inwoners van de regio.

Gedicht over gaswinning voor de koning

De burgemeester van Loppersum vertelt over de problemen met de gaswinning in zijn gemeente en de achtjarige Karlijn leest een gedicht voor over de impact van aardbevingen.

Karlijn (8) leest gedicht voor: 'Waaa, de vloer trilt opeens'

Koning praat met gedupeerden van de aardbevingen

Gedupeerden van de aardbevingen in Groningen praten met de koninklijke familie.

"Ik heb het idee dat heel Nederland met ons meeleeft, maar dat het meeleven ophoudt op het Binnenhof", zegt een van de gedupeerden.

"Wordt er nu beter naar u geluisterd", vraagt koning Willem-Alexander aan de gedupeerden.

"Ja, daar is veel verbeterd", zeggen zij.

Lang zal hij leven!

In de Martinikerk werd de koning toegezongen door publiek. Willem-Alexander wordt vandaag 51.

Koning toegezongen: lang zal hij leven!

Duizenden bezoekers in Groningen

Duizenden mensen proberen in het centrum van Groningen een glimp op te vangen van de koning. Een persoon demonstreert, ziet NOS-verslaggever Martijn van der Zande.

Ondertussen in Amsterdam..

Niet alleen in Groningen is het feest, ook elders wordt Koningsdag gevierd. Op de vrijmarkt in de Javastraat bijvoorbeeld. Daar is een opmerkelijke muts te koop. De verkoper demonstreert de muts even.

'Als je deze opzet, kan je even een slaapje doen'

Amalia bestuurt drone

Prinses Amalia bestuurt een drone op een speciaal parcours.

Amalia speelt met een drone

Video: koninklijke familie arriveert in Groningen

Bekijk hieronder hoe de koninklijke familie arriveerde in Groningen.

Koninklijke familie komt aan in Groningen

Koninklijk gezelschap start wandeling

Het koninklijk gezelschap maakt nu een wandeling van twee uur door de binnenstad van Groningen. Op acht plekken laten diverse Groningers uit de stad en de regio 'hun' Groningen zien aan de koning. Hieronder een kaartje met de locaties:

Koninklijke familie welkom geheten in Groningen

Het koninklijk gezelschap wordt ontvangen op de Prinsenhof in het centrum van Groningen. Ze worden welkom geheten door burgemeester Peter den Oudsten en commissaris van de Koning René Paas.

Volg het bezoek van de koninklijke familie via de livestream en op NPO1.

We zijn er klaar voor!

Over een paar minuten wordt de koninklijke familie verwacht in Groningen.

Volg het bezoek via de livestream en op NPO1.

Stuur ons dan je leukste selfies

Vier jij vandaag Koningsdag in Groningen en sta je langs de route die de koninklijke familie aflegt? Stuur ons dan je leukste selfie via #noskoningsdag of mail naar noskoningsdag@nos.nl. De mooiste foto's laten we zien in de avonduitzending om 19.00 uur op NPO 1 en op NOS.nl.

Dit gaat de koninklijke familie doen in Groningen

De koninklijke familie wordt om 11.00 uur ontvangen in Groningen. Het gezelschap maakt vervolgens een wandeling van twee uur door de binnenstad van Groningen. Op acht plekken laten diverse Groningers uit de stad en de regio 'hun' Groningen zien aan de koning.

Speciaal voor de koning naar Groningen

Groningen loopt vol met bezoekers. Pieter Ypma uit Franeker is een van hen. Hij is met zijn familie speciaal voor de koning naar Groningen gekomen. Al vijf jaar gaan ze elke Koningsdag naar de plaats waar de koning komt. Zijn broer is zelfs speciaal uit Noorwegen gekomen voor deze dag.

NOS-team even vast in lift

Het was even zweten voor het NOS-team dat vanuit Groningen het bezoek van de koning verslaat. De lift waarin ze zaten, kwam tijdelijk vast te zitten. Na 10 minuten werden onder andere Astrid Kersseboom en Dionne Stax gelukkig weer bevrijd.

Koningsdag in Loosdrecht

In Loosdrecht wordt Koningsdag gevierd met onder andere een herrieoptocht en een vrijmarkt.

  • NOS / Ilse Mennen
  • NOS / Ilse Mennen

Treinen rijden Oranjedienstregeling

De treinen rijden vandaag volgens de Oranjedienstregeling. Treinen vertrekken soms op andere tijden, van andere sporen en hebben een andere eindbestemming, meldt de NS. Controleer je reis in de reisplanner.

Prinses Anita is er straks niet bij

De koning en koningin worden straks in Groningen vergezeld door hun drie dochters, prins Constantijn en prinses Laurentien, de vier neven van de koning (de prinsen Maurits, Bernhard, Pieter-Christiaan en Floris) en hun echtgenotes.

Een van de echtgenotes is afwezig. Prinses Anita, de vrouw van Pieter Christiaan, is namelijk ziek.

Nog wat tips voor op de vrijmarkt

Je kleedje ligt vast al klaar, maar hier nog wat tips voor op de vrijmarkt door Benvenido van Schaik. Hij werd vier keer Nederlands kampioen en drie keer Europees kampioen Standwerken (een soort verkiezing voor marktkoopmannen). Hij weet als geen ander hoe je spullen op een markt moet verkopen.

Hoe kun je zoveel mogelijk verkopen op de vrijmarkt?

Stoeltjes voor de koninklijke familie

In Groningen worden de laatste voorbereidingen getroffen voor het koninklijk bezoek. Straks om 11.00 uur is het zover.

Achter de schermen bij de NOS

Astrid Kersseboom bereidt zich voor op de Koningsdag-uitzending. Dionne Stax zit nog bij de visagie. #achterdeschermenbijdenos

Minister Hoekstra trakteert EU-ministers op Oranje tompoucen

Minister Wopke Hoekstra heeft zijn Europese collega's van Financiën getrakteerd op Oranje tompoucen. Hoekstra is in de Bulgaarse hoofdstad Sofia voor een bijeenkomst.

In zijn speech bedankte Hoekstra de banketbakkers en zijn collega uit Cyprus, die had namelijk toevallig een oranje stropdas om.

Auto's worden weggesleept

De Vrijmarkt in Utrecht werd niet voor iedereen een feestje: sleepwagens reden af en aan om geparkeerde auto's die daar niet mochten staan, weg te slepen

  • NOS / Wilco Tielemans
  • NOS / Wilco Tielemans

De eerste oranjefans in Groningen

De eerste oranjefans zijn in Groningen. De een heeft een cadeau voor prins Constantijn bij zich. De ander heeft alleen maar mooie woorden over voor koningin Máxima.

'Máxima is fan van mij!'

Willem-Alexander vergeleken met Beatrix

Komend weekend is het vijf jaar geleden dat Willem-Alexander gekroond werd. Wat heeft hij anders aangepakt dan zijn moeder Beatrix? En wat heeft hij niet veranderd?

Dit deed Willem Alexander anders dan/hetzelfde als zijn moeder

Het weer op Koningsdag

In het oosten en zuidoosten van het land blijft het waarschijnlijk zo goed als droog, met een voorzichtig oranjezonnetje. In het westen en noorden van het land zorgt een storing voor bewolking en zelfs wat regen, schrijft Weerplaza.

Al naar bed geweest?

Terwijl het centrum van Groningen wordt schoongemaakt, hangen sommige feestgangers nog wat rond. Of ze al naar bed zijn geweest? 'Nee'.'

Ook in Groningen was het gezellig vannacht

Koning van de vrijmarkt

Naast alle festiviteiten is Koningsdag natuurlijk ook bij uitstek geschikt om van oude spullen af te komen. Maar hoe pak je dat aan? Met deze verkooptips word jij de koning van de vrijmarkt:

Met deze tips word jij de koning van de rommelmarkt

Klaar voor de vrijmarkt in Dordrecht

In heel Nederland gaan de vrijmarkten van start. Zoals in Dordrecht.

Koningsnacht in Utrecht

In Utrecht begon de vrijmarkt traditioneel al 's nachts. Onze verslaggever vroeg bezoekers wat ze er nu eigenlijk zo leuk aan vinden.

'De sfeer zo 's avonds in het donker, dat is echt leuk'

'Hoogheidt welkom'

Aan het Vindicat-gebouw aan de Grote Markt is de Hooghoudt-reclame voor deze gelegenheid aangepast. Niet persé een spelfout, dus...

Groningen maakt zich op voor de ontvangst van de koning en zijn familie

Relatief rustige Koningsnacht

Aan de vooravond van Koningsdag is op veel plaatsen het feest al uitbundig gevierd. Ondanks de drukte waren er voor zover bekend relatief weinig incidenten. Ongeveer 200.000 mensen kwamen naar Den Haag voor muziekfestival The Life I Live. Op enig moment was het zo druk, dat mensen werden opgeroepen om niet meer naar de Grote Markt in het centrum van de stad te gaan.

Ook in Utrecht was het al vroeg druk. Tot 01.00 uur waren daar optredens en de hele nacht konden mensen oude spullen verhandelen op de vrijmarkt. In totaal worden er in Utrecht rond Koningsdag zo'n 300.000 mensen verwacht.

Utrecht stond gisteravond al vol

Koningsnacht in Utrecht: verkopen, muziek en drank

Vijf jaar koning Willem-Alexander

Na vijf jaar koningschap is 73 procent van de Nederlanders tevreden over het functioneren van koning Willem-Alexander. Een kwart van de mensen vindt zelfs dat hij het inmiddels beter doet dan zijn moeder Beatrix, een stijgende trend sinds 2015. Dat blijkt uit de jaarlijkse Koningsdag-enquête (pdf) van Ipsos, uitgevoerd in opdracht van de NOS.