Peter Madsen in de rechtbank
NOS NieuwsAangepast

Onderzeebootbouwer droomde van perfecte moord, maar kreeg levenslang

  • Rolien Creton

    correspondent Scandinavië

  • Rolien Creton

    correspondent Scandinavië

De Deense uitvinder Peter Madsen is vandaag tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de marteling en moord op de Zweedse journaliste Kim Wall.

De weerzinwekkende moordzaak met seksueel motief heeft de Denen kennis doen maken met begrippen als het "spietsen van vrouwen", "het in stukken zagen van een lichaam" en "snuff-movies, waarin vrouwen worden gemarteld en vermoord." Fantasieën van de Deense onderzeebootbouwer, die hij in werkelijkheid bracht, toen de ambitieuze Zweedse journaliste Kim Wall op zijn weg kwam.

Naast gevoelens van walging en afschuw, is er het onvermogen om te begrijpen wat de Deense uitvinder Peter Madsen tot deze daad bracht. Hij is de man die Denemarken op de kaart zette met zijn zelfgemaakte onderzeeboten en raketten en daar in de internationale media gepassioneerd over kon vertellen.

Zelfoverschatting

Maar hij is ook de man die de 30-jarige journalist Kim Wall op zijn onderzeeboot uitnodigde, haar onderlichaam doorboorde met een lange scherpe schroevendraaier en haar met messteken pijnigde. Om haar vervolgens te vermoorden, koelbloedig in stukken te zagen en haar lichaamsdelen te verzwaren met stukken metaal zodat ze op de bodem van de zee zouden blijven liggen.

Madsen droomde over "de perfecte moord", waarbij al het bewijsmateriaal zou verdwijnen. En ook al kon de precieze doodsoorzaak nooit worden vastgesteld, omdat het hoofd te lang in het water had gelegen, was het zelfoverschatting die Peter Madsen uiteindelijk de das om deed.

Het Deense Openbaar Ministerie over de daad van Madsen:

'Hij bracht verschillende voorwerpen mee aan boord...'

De onderzeebootbouwer vertelde aanvankelijk dat Kim Wall op weg naar het dek het zware luik op haar hoofd had gekregen en naar beneden was gestort. Als haar lichaamsdelen, zoals gepland, op de bodem van de zee waren blijven liggen, zou hij daar misschien mee weg hebben kunnen komen.

Maar nadat eerst de romp van Wall was aangespoeld en haar hoofd vervolgens door duikers op de bodem van de zee was gevonden, bleek de verklaring van het luik niet te kloppen. En dus kwam Madsen met een nieuwe verklaring: ze was door een rookvergiftiging omgekomen.

Kim Wall

Het rapport van de psychiaters, die Madsen onderzochten, geeft een glimp weer van zijn gedachtewereld. Psychiaters beschrijven hem als zeer manipulatief en een pathologische leugenaar met psychopathische trekken. Een man met een gebrek aan empathie, spijt en schuldgevoelens. Iemand die veel moeite heeft met het reflecteren over eigen gebreken en gevoelens.

Dat werd onder andere duidelijk toen de psychiaters vroegen hoe Madsen het vond om het lichaam van Kim Wall in stukken te zagen. "Wat doe je als je een groot probleem hebt? Dan deel je het op het in kleinere problemen", antwoordde hij nuchter. Pas toen het gesprek overging op het afscheid van zijn ex-vriendin en katten, werd Madsen emotioneel. Peter Madsen is volgens de psychiaters een man die opnieuw kan toeslaan: de onderzeebootbouwer is gevaarlijk voor zijn omgeving, staat er in het rapport.

Toevallig slachtoffer

Ook is tijdens de rechtszaak duidelijk geworden dat de Zweedse journaliste Kim Wall een toevallig slachtoffer was. Peter Madsen had vlak voor de ontmoeting met Wall drie vrouwen op zijn boot uitgenodigd, die zijn voorstel afwezen. Toen kwam Madsen op het idee om contact met de Zweedse journaliste op te nemen, omdat ze vóór de zomer om een interview had gevraagd. "En plotseling was er een vrouw die bereid was om alleen met hem te gaan varen", aldus aanklager Jakob Buch Jepsen.

De ouders van Kim Wall hebben een fonds opgericht voor idealistische vrouwelijke journalisten. Onlangs gaven ze een aantal interviews om aandacht voor hun fonds te vragen. Hun banen hebben ze opgegeven, vertelde de moeder: "Nu zijn we fulltime ouders van Kim Wall".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl