De Stemming van Vullings en Van Weezel
NOS NieuwsAangepast

De stemming van Vullings en Van Weezel: "SP wil PVV-stemmer terughalen"

De SP gaat een andere koers varen op het terrein van vluchtelingen en migranten, voorspelt Max van Weezel in de nieuwe aflevering van de podcast De stemming van Vullings en Van Weezel. "De partij gaat electoraal de concurrentie aan met partijen aan de rechterzijde, zoals de PVV en het Forum voor Democratie".

Onduidelijke koers

Na de leiderschapswissel bij de SP ontstond onduidelijkheid over de opstelling van de partij als het gaat om vluchtelingen en migranten. Dat kwam mede door een uitspraak van de nieuwe fractieleider Lilian Marijnissen dat ze niet per definitie tegen overeenkomsten met landen in bijvoorbeeld Afrika is over de opvang van vluchtelingen.

"Er zijn aanwijzingen dat de SP de komende maanden de boodschap gaat uitdragen dat zij de gewone Nederlander begrijpen, die zich bedreigd voelt door al die open grenzen. De Poolse bouwvakkers, de vluchtelingen met andere normen en waarden."

PVV viel SP vaak aan

Met Emiel Roemer als fractieleider werd de SP geregeld door de PVV aangevallen op haar ideeën over de opvang van vluchtelingen en de komst van migranten. "Wilders maakte er altijd een nummer van dat Roemer zich buiten het debat hield", zegt Van Weezel. "Die verweet Roemer dat hij al het geld naar Afrika en Syrië wilde sturen. Wilders zei: "U denkt niet aan uw eigen SP-achterban."

Vullings vindt dat Wilders daarmee een punt had. "Die achterban moet concurreren met migranten. Jan Marijnissen zei dat in zijn tijd als partijleider wél." Roemer hield zich steevast afzijdig bij dit onderwerp. "Sharon Gesthuizen voerde hierover vaak het woord. En die klonk op dit onderwerp klassiek GroenLinks."

Kiezers terughalen

De kiezers die de SP daarmee vermoedelijk verloor aan de PVV, wil de partij nu gaan terughalen, denkt Van Weezel. Onder meer bij het SP-congres vorige week werd dat duidelijk. "Daar lag een motie van de SP Rotterdam die het beleid van Roemer en Gesthuizen wilde benadrukken: we staan open voor vluchtelingen, het kinderpardon moet worden verruimd. Die motie is door de leden verworpen."

Verder bespreken Vullings en Van Weezel in deze podcast ook het debat over Lelystad Airport. Volgens Vullings is het bijna zeker dat de luchthaven niet opengaat op 1 april 2019 maar een jaar later. "In de wandelgangen hoor je: het wordt uitstel. De partijen wachten nog op de laatste informatie. Maar volgend jaar opengaan is al bijna niet meer haalbaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl