Beste uit het Oog: Modeltreinen en gaan we elektrisch vliegen?
Iedere zaterdag selecteert de redactie van NOS Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week, gebundeld in een podcast van een half uur.
De tsunami in Zuidoost-Azië, het neerstorten van de MH17, de oorlog in Syrië en de aanslagen van 11 september hebben één ding gemeen: tienduizenden anonieme slachtoffers van deze oorlogen, aanslagen en rampen hebben hun naam teruggekregen dankzij de Internationale Commissie Vermiste Personen (ICMP).
Deze maand verhuist het hoofdkantoor en het laboratorium van de ICMP van Sarajevo naar Den Haag. ICMP-medewerker Bert Segier vertelde in Het Oog hoe ingewikkeld het werk van zijn collega's kan zijn. "Het klinkt luguber, maar sommige lichamen zijn versleept van massagraf naar massagraf", zegt Segier. "Een arm en een been liggen soms 20 kilometer uit elkaar."
In Suriname pleegde Ruben Rozendaal, een van de verdachten van de Decembermoorden uit 1982, afgelopen zaterdag zelfmoord. Rozendaal was een van de zestien militairen die in 1980 onder leiding van sergeant Desi Bouterse een militaire staatsgreep pleegden, waarbij Bouterse aan de macht kwam. Het Oog sprak met Romeo Hoost, de neef van één van de mensen die op 8 december 1982 werd vermoord. Hoost kende Rozendaal persoonlijk. Voor hem voelt de dood van de militair dubbel.
Terwijl vliegen de grootste bron van milieuvervuiling dreigt te worden, wil Schiphol uitbreiden en zijn er grote plannen voor Lelystad Airport. De auto-industrie al volop bezig met elektrisch rijden, maar elektrisch vliegen lijkt nog ver weg. Toch zijn er groene vliegtuigpioniers.
VPRO Tegenlicht-regisseur Kasper Verkaik zocht ze op. "Je ziet langzamerhand dat wat nu nog kleine elektrische vliegtuigen zijn, opschaalt naar steeds meer passagiers. Rond 2035 is het moment dat we met ongeveer 100 passagiers duizend kilometer kunnen vliegen. Dan wordt het commercieel het interessant."
De wereldberoemde singer-songwriter Neil Young veilt zijn modeltreincollectie. Vrijwillig. Ed Nijpels kan zich daar niets bij voorstellen. De VVD-coryfee is al sinds zijn tienerjaren verknocht aan treintjes, hij vertelt over de lol en liefde voor de kleine wagonnetjes en mini-locs.
Patrick Nederkoorn zorgt met zijn maandelijkse column voor een pauze in de podcast. Hij blikt terug op 2017 én het woord 'Merkellego'. De heren van The Kik sluiten de aflevering muzikaal af met hun eigen versie van Gute Nacht, Freunde.