Yusuf Omar naast het 'witte' panel
NOS Nieuws

Journalist hekelt discussiepanel festival Amsterdam: '100 procent man'

Oud-CNN-journalist Yusuf Omar zou op documentairefestival IDFA in Amsterdam een verhaal vertellen over zijn werk. Maar toen hij in de gaten kreeg dat het discussiepanel voornamelijk bestond uit blanke mannen, besloot hij het anders aan te pakken.

Omar, mede-oprichter van het platform Hashtag Our Stories, was uitgenodigd als speciale gast op een avond over journalistiek met smartphones. Hij was naar eigen zeggen teleurgesteld toen hij de panelleden zag. "Dit filmfestival is 80 procent blank en 100 procent man", zei hij aan het begin van zijn presentatie.

Applaus

Een enorme fout, vindt Omar. Hij zei dat hij in Zuid-Korea ook al eens een panel meemaakte dat enkel uit mannen bestond. "Daarna heb ik mijn volgers beloofd dat ik nooit meer op een conferentie zou spreken waar geen vrouwen op het podium stonden."

De journalist besloot daarom niet over zijn werk te vertellen, maar over elf vrouwelijke film- en documentairemakers die volgens hem aandacht verdienen vanwege hun werk. Toen hij dat vertelde, kreeg hij applaus van het publiek in de zaal. Ook op sociale media kon Omar rekenen op complimenten voor zijn actie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl