'Marokkaanse voetballers voelen zich veel minder Nederlander dan vroeger'
Ze zijn geboren in Enschede, Dronten en Blaricum. Toch kozen voetballers Karim El Ahmadi, Hakim Ziyech en nu ook Sofyan Amrabat voor het Marokkaanse elftal en niet voor Oranje.
"De kwaliteit van de Marokkaanse ploeg is tegenwoordig vergelijkbaar met die van het Nederlands Elftal. Dat was in het verleden een ander verhaal", zegt oud-doelman Khalid Sinouh, die vier interlands voor Marokko speelde. Maar er zijn meer redenen.
"De maatschappij verhardt, die jongens voelen zich veel minder Nederlander dan voorheen", stelt Dries Boussatta, die in de jaren 90 als een van de eerste Marokkaanse voetballers in Nederland juist de Oranje Leeuw verkoos boven de Leeuwen van de Atlas.
"Door het internet is Marokko nu dichterbij gekomen. Ik denk dat de spelers volledig met hun hart voor Marokko kiezen."
Bovendien maakt Marokko nog een goede kans op het WK, terwijl Oranje al uitgeschakeld is. Met nog één wedstrijd te gaan staat Marokko een punt boven Ivoorkust. Volgende week zaterdag spelen beide landen tegen elkaar. De Marokkanen hebben aan een gelijkspel genoeg voor een ticket naar Rusland.
"Ik kan me de woorden van Marco van Basten nog herinneren", zegt Boussatta. "Hij brandde Ziyech af na zijn keuze voor Marokko, omdat Marokko toch nooit naar een WK zou gaan. Maar dat moeten we nog maar zien. Als Marokko het haalt, zou ik namens Ziyech wel een bosje bloemen willen sturen naar Van Basten."
Mark Wotte is bij de Marokkaanse bond werkzaam als hoofdcoach van verschillende jeugdelftallen. Volgens hem worden de spelers niet onder druk gezet door de bond om te kiezen voor Marokko. "Het is een persoonlijke keuze waarin wij de spelers respecteren. Ze worden niet verleid, wij laten ze volledig vrij."
Thuis wordt er dan gezegd: kies voor Marokko, omdat de band daarmee sterker is.
Enkele jaren geleden viel de keuze van spelers nog vaker op Nederland. Onder anderen Khalid Boulahrouz en Ibrahim Afellay speelden voor Oranje. Volgens Boussatta wordt nu eerder voor Marokko gekozen vanwege de verbeterde organisatie bij de nationale bond.
"Er wordt veel beter gescout bij de jeugd, in Nederland en België worden de talenten al opgespoord. De Marokkaanse bond brengt alles veel beter in kaart. Dat zie je terug in het eerste elftal."
Oud-doelman Sinouh weet ook dat de keuze niet gemakkelijk kan zijn. "Mijn familie woont in Marokko en mijn beide ouders komen ervandaan. Het is een eer om voor Nederland te spelen, maar ook fantastisch om voor Marokko uit te komen. Dat zorgt voor een dubbel gevoel."
"Thuis wordt er dan gezegd: kies voor Marokko, omdat de band daarmee sterker is. Ik weet niet of dat erg is. Een speler moet kiezen voor het land waar zijn gevoel ligt en waar hij denkt dat hij het beste kan presteren."