Hoogwater in Limburg in 2011
NOS NieuwsAangepast

Kabinet, huiseigenaren: overstromingsverzekering niet verplichten

De belangenclub van huiseigenaren, Vereniging Eigen Huis (VEH), is tegen het voorstel van de verzekeraars voor een verplichte overstromingsverzekering.

"Ongeveer de helft van de Nederlanders woont in gebieden die niet kunnen overstromen", zegt de VEH. "We vinden daarom dat huiseigenaren zelf moeten kunnen bepalen of ze hun woning tegen overstromingsschade willen verzekeren, of dat een dergelijke verzekering voor hen niet nodig is."

Na de Watersnoodramp van 1953 weigerden verzekeraars nog overstromingen te dekken, uit angst daar failliet aan te gaan.

"Sinds 2013 is er slechts één verzekeraar op de markt die dit risico wel wil verzekeren, tegen redelijke kosten", vervolgt de VEH. De vereniging roept andere verzekeraars op om ook met vrijwillige overstromingsverzekeringen te komen, zodat er concurrentie ontstaat.

Dekking beperkt

De VEH zet ook vraagtekens bij de dekking van de voorgestelde verplichte verzekering. "Die is per overstroming gemaximeerd op 5 miljard euro. Dit lijkt een enorm bedrag, maar bij een serieuze calamiteit kan de schade al snel boven dit bedrag uitkomen."

Verder is de dekking per woning maximaal 250.000 euro. "Een overstromingsverzekering die een huiseigenaar zelf vrijwillig afsluit biedt wel een gegarandeerde dekking", aldus de VEH.

Kabinet

Ook het demissionaire kabinet ziet weinig in een verplichte verzekering. "Ik juich ieder initiatief toe dat bewustwording en verzekerbaarheid van wateroverlast en overstromingen vergroot, maar betwijfel of we zaken verplicht moeten stellen", zegt minister Schultz van Infrastructuur & Milieu.

Ze zegt wel in gesprek te gaan met de verzekeraars over hun voorstel.

'Karteloplossing'

Ook de enige verzekeraar die wel een overstromingsverzekering aanbiedt, de Neerlandse, is tegen een verplichting. "Dit is een karteloplossing van de andere verzekeraars", zegt directeur Kosta Keramopoulos. "Een verplichte verzekering zou een mooie inkomstenbron voor ze zijn en honderden miljoenen aan premiegeld opleveren."

"Ze hebben ons initiatief in het verleden gedwarsboomd en creëren verwarring door te zeggen dat overstromingsschade vrijwel onverzekerbaar is."

Bij de Neerlandse kost een overstromingsverzekering minimaal 7,60 euro per maand en voor dure huizen in de risicovolste gebieden kan dat oplopen tot zo'n 60 euro. Volgens het Verbond van Verzekeraars zou een verplichte verzekering zo'n 1,50 euro per huishouden kosten. Keramopoulos denkt dat het funest zal zijn voor zijn initiatief, als er een verplichting komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl