Aangepast

EU wil Afrikaanse migranten tegenhouden, maar velen reizen door

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

Terwijl de Europese Unie worstelt met het tegenhouden van economische migranten, hebben veel Afrikaanse migranten die in Italië aankomen hun weg naar Noord-Europa al gevonden. Zoals naar Berlijn, waar er dagelijks tientallen arriveren.

De meesten hangen rond in de Berlijnse parken, waar ze proberen om geld te verdienen. Hoewel het moeilijk is om illegaal een bestaan op te bouwen in Berlijn, is het volgens drie mannen uit Gambia altijd beter dan een leven in Italië. "Je moet daar op straat slapen, je hebt geen werk, je hebt helemaal niks. Dat vind ik vreselijk. En zo gaat het elke dag."

De reis naar Noord-Europa is niet makkelijk, maar lukt vaak wel, vertelt een van de mannen. "Vooral de Zwitserse grens is lastig. Ik heb er twee maanden over gedaan om erlangs te komen." Een ander lukte het om via de trein naar Duitsland te reizen. "Soms lukt het, als de politie je niet ziet. Van Italië hierheen komen, kan binnen 24 uur."

In Berlijn hebben de drie Gambianen een baantje gevonden in een restaurant. Ze wonen met meerdere Afrikanen in een huis waar ze met drie of meer een kamer delen. Ieder betaalt 300 euro voor een bed.

Maar niet iedereen vindt werk in een restaurant. De meeste Afrikanen komen naar het park om als drugskoerier te werken. En dat leidt tot veel overlast.

Duitsland is een georganiseerd land, maar dit probleem krijgen ze niet onder controle.

Cengiz Demirici, parkwachter

Het stadsdeel Kreuzberg heeft geprobeerd om de overlast in het Görlitzer Park met politie onder controle te krijgen. Maar dat had weinig effect omdat de migranten bleven komen.

Omwonenden hebben daarom als experiment besloten om parkwachters aan te stellen. Cengiz Demirici en zijn team houden een oogje in het zeil en moeten ervoor zorgen dat het park toegankelijk blijft voor bewoners.

"Duitsland is een georganiseerd land, maar dit probleem krijgen ze niet onder controle", zegt Demirici. "Als iemand illegaal is, bestaat hij niet. Het is nu een probleem van de wijk. Ik moet iets met deze mensen om de wijk leefbaar te houden."

Parkwachter Sol (rechts) probeert samen met zijn collega's de overlast in het park te verminderen

Parkwachter Soleymane Sow ziet dagelijks nieuwe Afrikanen in het park opduiken. "De grenzen zijn open, dus het is niet moeilijk om hierheen te komen. Dat is het probleem voor Duitsland en voor Europa. Ze zijn overal. Ze wachten niet tot ze in Italië een baan krijgen, maar reizen verder."

Maar veel kan Sow niet doen voor de migranten. "Ze beseffen helemaal niet wat het betekent om hier illegaal te zijn. Je kunt niet werken, je krijgt geen woning en geen medische zorg. We proberen zo goed en zo kwaad als het gaat om ze te helpen. Maar veel kunnen we niet doen."

Hoge muren

Toch zijn omwonenden blij met de parkwachters. Het park is leefbaarder geworden, de toegangswegen worden niet geblokkeerd door drugsdealers en de meeste mensen voelen zich weer veilig.

Meer is volgens Demirici ook onhaalbaar. Er zijn politici die denken dat dit probleem opgelost kan worden. Maar ook als we hoge muren bouwen, blijven er Afrikanen komen. Daar moeten we mee leren leven."

EU wil Afrikaanse migranten tegenhouden, maar velen reizen door

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl