Dementerende Ant is liever op de zorgboerderij: 'Thuis zit je maar wat'
Amarins de Boer
Amarins de Boer
Uitgeput ploft Ant (85) op het bankje tussen de schapen. Ze is net klaar met het voeren van de kippen, een van haar favoriete klusjes op de boerderij. Ant lijdt aan dementie en gaat twee dagen per week naar zorgboerderij BoerenBlij in Haskerhorne.
Dat doet ze nu een half jaar, daarvoor zat Ant thuis. Op deze Friese dagopvang komen zes dagen per week zo'n achttien deelnemers per dag. De meesten hebben een vorm van dementie.
Dementie is over 23 jaar de ziekte die het meeste schade of ongemak met zich meebrengt. Het RIVM gaat nu in gesprek met verschillende partijen om na te denken over hoe hier het beste mee kan worden omgegaan.
Het is zo belangrijk om mensen met dementie eigen regie te geven, dat houdt hen alert.
"Een zorgvorm waar nu al veel ervaring mee is opgedaan, is de zorgboerderij", legt Simone de Bruin van het RIVM uit. "Hoewel dit het toenemende aantal mensen met dementie niet kan terugdringen, kan het wel een positieve invloed hebben op het welzijn en fysieke functioneren van mensen met dementie."
Volgens De Bruin blijkt uit onderzoek dat zorgboerderijen, beweging, buiten zijn en sociale interacties stimuleren.
Dat ziet ook eigenaresse Cassy van den Bosch. Ze startte de boerderij zeven jaar geleden. De inspiratie kwam via haar vader. Hij was in een ver gevorderd stadium van dementie en kwam in een verzorgingstehuis terecht. "Daar zat hij totaal niet op zijn plek", vertelt Cassy terwijl ze de theekannen op tafel zet. Het is bijna half vier, tijd om de dag af te sluiten.
Ze vervolgt: "Hij hield van kippen verzorgen en werken in de tuin. Maar het verzorgingstehuis waar hij zat had geen kippen en ze hadden al een hoveniersbedrijf dat de tuin onderhield. Ik zag zijn hoofd iedere dag verder zakken."
Gebakken aardappeltjes
Cassy benadrukt dat ze niet wil zeggen dat verzorgingstehuizen hun best niet doen, maar dat ze denkt dat het anders kan. "Het is zo belangrijk om mensen met een vorm van dementie eigen regie te geven, dat houdt hen alert."
Naast kippen verzorgen is Ant bijvoorbeeld graag bij de eenden en de geiten. "Thuis heb je dit niet", zegt ze terwijl ze wijst naar de dieren om haar heen. "Daar zit je maar wat. Hier ben je niet alleen, dat maakt het zo leuk."
Even verderop zit Jappie (71). Hij helpt iedere dag mee in de keuken. "Als 6-jarige maakte ik al gebakken aardappeltjes", vertelt hij. Cassy hoort hem praten en komt erbij staan. "En het eten dat je hier maakt is heerlijk!", complimenteert ze hem.
"Een beetje waardering is misschien wel het allerbelangrijkst", zegt ze even later. "Het is wellicht een beetje overdreven wat hij vertelt, maar daar gaat het niet om. Hij krijgt hier de vrijheid om te doen waar hij goed in is. Op die manier kunnen er successen behaald worden, iets wat thuis vaak niet meer lukt."
Bij BoerenBlij is een wachtrij en dat geldt voor meer zorgboerderijen. "Op dit moment wachten zo'n vijftien mensen bij ons op een plaats", zegt Cassy. "Ik zie dat mensen lang wachten met zorg aanvragen. Als ze dan ook nog maanden op de wachtlijst moeten staan, maakt dat de vaak onhoudbare situatie thuis heel zwaar."