Snapchat
NOS NieuwsAangepast

Via Snap Map weten waar je vrienden zijn: handig of onveilig?

Precies weten waar je vrienden op dit moment zijn? Dat kan nu door Snap Map, een nieuwe functie van Snapchat. Leuk als je wilt kijken of je vrienden al op een feestje zijn of als je benieuwd bent waar je eigen kind uithangt. Maar anderen kunnen ook zien waar jij je bevindt en dat is niet veilig volgens Justine Pardoen van Bureau Jeugd & Media. Niet waar, zegt Snapchat.

"Met deze functie geef je gevoelige informatie over jezelf. Als iemand je een paar dagen volgt kan de persoon weten waar je slaapt, waar je naar school gaat of waar je werkt. Kortom: wat je dagelijkse routines zijn", zegt advocaat Quinten Kroes die gespecialiseerd is in online privacy-recht.

Daarom heeft Justine Pardoen van Bureau Jeugd & Media zorgen, zegt ze in het NOS Radio1 Journaal. "Je zendt jezelf voortdurend uit. Op het moment dat je Snapchat opent worden je locatiegegevens bekendgemaakt aan al je volgers." Het grote probleem vindt Pardoen dat de functie automatisch aan staat, maar dit is niet waar volgens Snapchat.

En dat lijkt te kloppen: op de redactie hebben we Snap Map getest en de functie staat niet automatisch aan. De eerste keer dat je Snap Map wilt gebruiken vraagt Snapchat wie je locatie mag zien. Je kunt kiezen uit alleen jezelf (onzichtbare modus), je vrienden of een selectie van je vrienden.

Screenshot Snap Map

Snapchat is een medium waarop gebruikers vooral contact hebben met bekenden. Via Snapchat kan je niet heel gemakkelijk vreemden toevoegen, wat wel het geval is op Facebook of Instagram. Dit komt mede doordat je geen lijsten van volgers van anderen kunt bekijken op Snapchat.

Ondanks dat er toestemming wordt gevraagd, kan het moeilijk zijn om de gevolgen van Snap Map in te schatten, zegt Kroes. "Voornamelijk voor jongeren en minderjarigen, een doelgroep die veel gebruik maakt van Snapchat, is het moeilijk om de consequenties in te zien van wat er gebeurt als veel mensen weten waar ze zijn."

Daarnaast kan het gevaarlijk zijn als je een zeer grote kring aan volgers hebt, informatie moet niet in verkeerde handen vallen. Het advies dat Justine Pardoen daarom geeft: "Ouders moeten met kinderen praten, en verder zou ik zeggen: bij kinderen onder de 12 de hele functie uitzetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl