NOS NieuwsAangepast

EU wil door met 'Parijs', maar wie vermindert zijn CO2-uitstoot?

  • Thomas Spekschoor

    Correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    Correspondent Europa

De schaduw van Donald Trump hing vandaag over Luxemburg, waar de Europese ministers van Milieu bij elkaar waren. Allemaal waren ze glashelder: over het klimaatakkoord van Parijs kan niet opnieuw worden onderhandeld. Of de Amerikaanse president dat nou wil of niet.

Trump kondigde een paar weken geleden aan dat hij het klimaatakkoord opzegt. Hij vindt dat er opnieuw moet worden onderhandeld, omdat het een oneerlijk akkoord is, waarbij de VS veel meer moet doen dan andere landen.

Volgens de Europese ministers is dat onzin. En ze maakten daarbij een statement: op verzoek van de Nederlandse staatssecretaris Dijksma gaat de EU meer geld uitgeven aan klimaatonderzoek. De VS bezuinigt de komende jaren op het internationale klimaatbureau IPCC, maar de EU maakt die bezuiniging ongedaan. In totaal wordt een kleine twee miljoen euro per jaar in het IPCC gestoken.

Maar wie gaat het doen?

Er zijn wel grote woorden vanuit de EU, maar de daden moeten nog volgen. Het is nog de vraag hoe Europa zijn eigen doel gaat bereiken. De EU heeft ervoor getekend om in 2030 40 procent minder CO2 uit te stoten dan in 2005.

Ieder land heeft uit Brussel een eigen doel gekregen. Rijkere EU-landen, zoals Nederland, moeten de CO2-uitstoot sterk beperken, armere landen mogen de komende jaren zelfs nog iets meer uitstoten.

Dwarsliggers

Niet alle landen zijn het eens met de manier waarop die doelen moeten worden bereikt. Een bekende dwarsligger is Polen. Dat land is voor een groot deel van zijn energie afhankelijk van kolen en wil niet worden gedwongen om snel te vergroenen.

Opvallend is het verzet vanuit Scandinavische landen. Zweden en Finland hebben veel bos, en bomen nemen CO2 op. Maar de noordelijke landen willen het recht houden om bomen te kappen, ook al komt daar juist veel CO2 bij vrij.

Houtkap in Finland

De Finnen en de Zweden zeggen dat hun bossen in totaal nog steeds meer CO2 opnemen, dan de bomenkap vervolgens uitstoot. Een groep klimaatwetenschappers ​verzet zich deze week tegen die redenering. Nederland is het met de wetenschappers eens.

Dit najaar moet er een akkoord komen tussen alle EU-landen waarin wordt staat hoe de EU aan zijn klimaatbeloftes voldoet. Geen van de landen wil onevenredig hard aangepakt worden. En dus worden dat nog moeilijke onderhandelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl