Kolenstad Pittsburgh niet onverdeeld enthousiast over Trumps besluit
"Ik ben gekozen om op te komen voor Pittsburgh, niet Parijs", verklaarde president Trump gisteren in de toespraak waarin hij het internationale klimaatakkoord opzegde. Hij willigde daarmee een belangrijke verkiezingsbelofte in aan de Amerikaanse Rust Belt.
Iedere Amerikaan zal onmiddellijk de verwijzing naar de Steel City begrijpen: het roept een beeld op van oude industrie, vergane glorie, zwoegende arbeiders. De woonplaats van de "onzichtbare mensen" waar Trump zijn overwinning aan te danken heeft omdat hij beloofde voor hen op te komen.
Maar in Pittsburgh zijn ze niet onverdeeld blij met Trumps steun. Zijn kiezers zullen het op prijs stellen dat hij hen boven een internationaal verdrag laat gaan, maar anderen waarschuwen dat hij vecht tegen de bierkaai.
Bill Peduto, de Democratische burgemeester van de stad, twitterde meteen dat zijn stad van plan is zich te houden aan de klimaatdoelstellingen van Parijs, met of zonder hulp uit Washington. "Het is nu aan de steden om de handschoen op te nemen." Hij wees er ook nog even fijntjes op dat een meerderheid van zijn stad op Clinton stemde, afgelopen november.
"We hebben geen heimwee naar het rokerige verleden", zegt een natuurbeschermer uit de stad. "De Pittsburghers die ik ken willen schoon water en schone lucht, goede banen in een groene economie en een duurzame en gezonde toekomst voor hun kinderen."
"Hij ziet Pittsburgh nog steeds als een smerige oude stad die afhankelijk is van kolen en staal", vult Peduto aan. "Hij negeert de offers die we de afgelopen 30 jaar hebben gemaakt om erbovenop te komen door een nieuwe economie te scheppen, met schone lucht en schoon water."
Dubieuze cijfers
Tegenstanders van het besluit van Trump wijzen erop dat de president dubieuze cijfers gebruikt in zijn redenering. Zo waarschuwde Trump dat de economie flink zou lijden onder het klimaatakkoord. De komende decennia zouden de plannen 3 miljard dollar kosten, terwijl er 6,5 miljoen banen in de industrie verloren gaan.
Factcheckers wijzen erop dat die cijfers uit een rapport komen van een lobbygroep die tegen het akkoord was. Ze zouden te veel uitgaan van een negatief scenario en alle positieve invloed op de economie negeren.
Ook Trumps claim dat volledige medewerking aan het akkoord slechts een temperatuurverlaging van 0,2 graad oplevert ("tiny, tiny amount"), spreken wetenschappers tegen. Dat zou gaan over een vergelijking met eerdere afspraken; als er niks gebeurt, scheelt het bijna een graad. Bovendien zouden de afspraken uit Parijs later aangescherpt moeten worden.
Ik laat je niet in de steek. Ik belazer je niet, wat de wereldwijde elite ook wil.
Trumps achterban trekt zich weinig aan van dergelijke opmerkingen. "Obama's anti-kolenbeleid leidde tot een ramp in West Virginia", verzuchtte een Republikeinse senator uit die staat. "Het akkoord was een mislukking. Onze economie werd op een laag pitje gezet, terwijl er geld en macht naar onverkozen internationale bureaucraten ging", vult een partijgenoot aan. "President Trump heeft zijn woord gehouden."
De website Breitbart, controversieel maar populair onder Trump-kiezers, was ook tevreden. "Hier sprak Trump tot zijn achterban. 'Ik laat je niet in de steek. Ik belazer je niet, wat de wereldwijde elite ook wil en hoeveel ze me ook onder druk zetten'."
Analisten wijzen erop dat Trump nadrukkelijk kiest voor de mensen die hem negen van de tien kolenstaten bezorgden bij de verkiezingen. "Democraten en de meeste onafhankelijke kiezers gaat Trump niet overtuigen, dus moet hij inzetten op de mensen die vorig jaar zijn vakje rood kleurden."