Bus nog vaak niet toegankelijk voor rolstoelers of chauffeur rijdt door
De bus is voor mensen in een rolstoel nog vaak niet toegankelijk. Uit onderzoek voor het College voor de Rechten van de Mens blijkt dat bij 8 procent van de pogingen om de bus te nemen, een rolstoelgebruiker niet werd meegenomen.
In de helft van de gevallen was een kapotte rolstoelplank het probleem, maar soms reed de bus ook door of weigerde de chauffeur een rolstoelgebruiker mee te nemen. Sinds 2012 moet 98 procent van de bussen in Nederland toegankelijk zijn voor gehandicapten.
De onderzoekers maakten ruim 450 anonieme testritten met rolstoelgebruikers in het openbaar busvervoer door heel Nederland. Bij 14 procent van de ritten verleende de chauffeur niet de assistentie zoals dat zou moeten en bij 7 procent van de ritten voelde de rolstoelgebruiker zich niet met respect behandeld.
Schrijnende klachten
Het College voor de Rechten van de Mens zegt in Trouw dat er soms schrijnende klachten binnenkomen. "Bijvoorbeeld van iemand die om twaalf uur ergens aankwam en met de laatste bus naar haar bestemming moest. Daar was van tevoren over gebeld, maar de buschauffeur wilde haar niet meenemen. Daardoor moest ze in een hotel overnachten."
Een rolstoelgebruiker uit Den Haag zegt in de krant dat hij vooral met de Haagse vervoermaatschappij HTM problemen heeft: "Soms negeren chauffeurs me als ik alleen bij de halte sta. Dan steek ik mijn hand op, maar rijdt de bus gewoon door."