'Geen stoomwals, geen watje', Macron moet balanceren met Poetin
Het was een drukke eerste maand voor Emmanuel Macron. Na een hartelijke kennismaking in Berlijn, loodzware bijeenkomsten van de NAVO en G7 en beladen handdruk met Trump, volgt vandaag misschien wel zijn moeilijkste afspraak: een bezoek van president Poetin.
"Het zal een zwaar gesprek worden", beaamde Macron eerder al. "Maar we spreken tenminste."
De afgelopen jaren is Rusland met veel westerse machten gebrouilleerd geraakt. Met de VS over beïnvloeding van de verkiezingen, met Nederland over de MH17, met de NAVO over uitbreiding naar het oosten. Met het onverzettelijk Frankrijk knetterde het over Oekraïne en Syrië. Poetin zegde zelfs een bezoek aan Parijs af wegens de meningsverschillen.
Voor Macron werd de spanning zelfs persoonlijk. Poetin maakte er geen geheim van een voorkeur voor Marine Le Pen te hebben; hij ontving haar zelfs op het Kremlin. Bovendien lekte kort voor de presidentsverkiezing e-mails van Macron uit. Zijn campagneteam beschuldigde Rusland van een hack.
Poetin en Macron zien de ontmoeting vandaag als een mogelijkheid tot een nieuwe start. "Dit geeft de mogelijkheid om openhartig te praten en elkaar beter te leren kennen", zei een Kremlim-medewerker. "We willen de nuances van elkaars positie beter begrijpen."
Macron is niet onbevooroordeeld, maar wel pragmatisch.
Correspondent Frank Renout denkt dat Macron zal moeten balanceren om de fouten van zijn voorgangers te voorkomen. "Hij moet niet als een stoomwals tekeergaan, zoals president Sarkozy deed. Tegelijkertijd moet hij ook niet overkomen als een watje, wat Hollande werd verweten."
Renout verwacht dat Macron over zijn schaduw heen zal springen. "Ik denk dat hij niet onbevooroordeeld is, maar wel pragmatisch. Macron laveert een beetje, ook tussen de VS en Rusland in. Het is duidelijk dat hij tussen die twee supermachten koerst, met Frankrijk als zelfstandige grootmacht."
Macron zette de juiste toon door Poetin als eerste buitenlandse leider uit te nodigen, en nog wel op Versailles in plaats in zijn ambtswoning. "Het is een prachtige setting. Poetin heeft meteen ja gezegd", zegt Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp. "Een ontmoeting in zo'n bijzondere omgeving streelt de Russen. De laatste keer dat een Russisch leider daar werd ontvangen was in 1992, toen Boris Jeltsin Mitterrand bezocht."
Macron koos dus voor grandeur, maar geeft met de locatie ook een subtiele boodschap mee. Op het paleis is namelijk een tentoonstelling te zien over tsaar Peter de Grote. Die Russische vorst pleitte voor toenadering tussen zijn land en de rest van Europa. "Hij staat voor de Fransen symbool voor de goede relatie tussen Parijs en Moskou", stelt Renout.
Poetin wil laten zien dat hij te allen tijde met de Fransen wil praten.
In aanloop naar de ontmoeting wordt in Rusland ook vooral benadrukt wat de landen verbindt, merkte Groot Koerkamp. "Poetin wil laten zien dat hij te allen tijde met de Fransen wil praten. Op televisie gaat het over de samenwerking op het gebied van ruimtevaart en kernenergie. Eigenlijk gaat het minder over de problemen die er zijn, Syrië, de strijd tegen terreur, Oekraïne."
Toch zullen het vooral die problemen zijn die de agenda van beide presidenten beheersen. "Syrië en Oekraïne zijn onderwerpen die zwaar wegen voor de Franse buitenlandse politiek. Diplomatiek massagewerk is dus vereist", stelt Renout.
"Rusland wil weten of er ergens beweging zit in het sanctieregime", vult Groot Koerkamp aan. "Op de G7-top van een paar dagen geleden werd besloten dat te handhaven zolang Rusland de Krim niet teruggeeft aan Oekraïne. Frankrijk is de sleutel om uit die impasse te komen. Dat is niet waarschijnlijk, maar Rusland moet het proberen."