liveblog
NOS NieuwsAangepast

Portugese winnaar Songfestival: muziek is geen vuurwerk, muziek is gevoel

liveblog gesloten

Portugese winnaar pleit voor andere muziek

"We leven in een wereld van fastfood-muziek, dit kan muziek veranderen", zei de Portugese zanger Salvador Sobral bij zijn overwinningsspeech. Portugal won vanavond het Songfestival met 758 punten. Het is de eerste keer dat het land het Songfestival wint.

"Muziek is geen vuurwerk, muziek is gevoel", ging hij verder. "Laten we de muziek veranderen en de echte muziek terugbrengen."

Nederland 150 punten, Portugal 758 punten

Nederland heeft vanavond 150 punten gekregen, 135 van de vakjury en 15 punten van de kijkers. OG3NE eindigde daarmee op de elfde plek. Vorig jaar eindigde Nederland ook op de elfde plek met Douwe Bob.

Portugal kreeg de meeste punten: 758. Het is de eerste keer dat het land het Songfestival wint. Vorig jaar deed Portugal niet mee wegens geldgebrek.

Nog een keer Portugal terugkijken

Portugal heeft het Eurovisie Songfestival gewonnen. Salvador Sobral kwam op de eerste plek met zijn nummer Amar pelos dois. De Portugees was al langer favoriet bij de bookmakers vanwege zijn gevoelige nummer waarbij hij alleen begeleid werd door piano en viool.

"Muziek is geen vuurwerk, je moet echt iets kunnen vertellen", zei Sobral tijdens zijn speech. Hij pleitte voor gevoeligere muziek.

Portugal met winnende lied in finale Eurovisie Songfestival

Portugal wint Songfestival

Alle punten zijn uitgedeeld: Portugal heeft het Eurovisie Songfestival van 2017 gewonnen. Op de tweede plek staat Bulgarije en op de derde plek Moldavië.

Nederland is geëindigd op de elfde plek. Nederland kreeg maar 15 punten van de stemmers.

Op de helft is de tussenstand...

De vakjury's van 42 landen hebben gestemd. Op dit moment staat Portugal op de eerste plek, Bulgarije op de tweede plek en Zweden op de derde plek. Australië staat op de vierde plek en Nederland staat op de vijfde plek.

Weer twaalf punten voor Nederland

Weer twaalf punten voor Nederland: dit keer van Roemenië!

Douwe Bob geeft punten door

Douwe Bob geeft punten namens Nederland

Douwe Bob heeft de Nederlandse punten van de vakjury doorgegeven (met zijn hond): 12 punten voor Portugal, 10 voor Bulgarije, 8 voor Denemarken, Noorwegen kreeg 7 punten. 6 punten voor Zweden en 5 voor het Verenigd Koninkrijk. De lagere punten gingen naar Australië (4), Oostenrijk (3) en Roemenië (1).

Laatste keer Israël

De Israëlische omroep die het Songfestival uitzendt wordt opgeheven, dus dit was de laatste keer dat het land meedoet.

Eerste 12 punten voor Nederland

De eerste 12 punten voor OG3NE zijn binnen: de vakjury van Oostenrijk gaf Nederland het hoogste aantal punten.

Portugal krijgt momenteel meeste punten

De meeste punten gaan momenteel naar Portugal. Dat land krijgt vaak 12 punten van vakjury's van andere landen.

Punten voor Nederland

De eerste resultaten lopen binnen en daar zijn punten voor Nederland bij. Onder meer San Marino gaf punten aan Nederland: 7 punten maar liefst.

Streaker nog een keer

Voor de mensen die het gemist hebben: de streaker.

Streaker klimt op podium Songfestival

Stemmen is niet meer mogelijk!

De lijnen zijn gesloten. Er kan niet meer gestemd worden. Nu worden de stemmen geteld.

Even naakt op het podium

Streaker tijdens Songfestival

Even weggekeken tijdens het optreden van Jamala? Dan heb je een streaker gemist. Een fan kwam het podium op en liet vervolgens zijn kont zien.

OG3NE of toch maar Feyenoord?

Sommige mensen snappen het stem-systeem niet helemaal. Of juist wel.

Wie maakt er kans?

De bookmakers hebben hun ranglijst aangepast. Welk land maakt er volgens de gokkers de grootste kans om te winnen?

Bulgarije is naar de eerste plek gestegen met het nummer Beautiful Mess. Op 2 staat Portugal met het nummer Amar Pelos Dois. Eerder stond daar Italië, dat land is verplaatst naar de derde plek.

Italië wordt nauw gevolgd door België, onze zuiderburen staan namelijk op de vierde plek!

Nederland is jammer genoeg een aantal plekken gezakt: wij staan inmiddels op de 14de plek bij de bookmakers.

Deze cijfers hoeven echter helemaal niet de officiële uitkomst te voorspellen: uiteindelijk kan de top-10 er heel anders uitzien.

Stemmen begint

De lijnen zijn open! Om te stemmen op een land kan je bellen naar 090900 - gevolgd door de code van het land waarop je wil stemmen. Smsen kan door de landcode te sturen naar 9090.

Dat was het!

Nou, dat waren ze, de 26 optredens van deze avond. Nu is het aan alle landen om te stemmen op hun favoriet.

Nog even voor alle fans in het buitenland: zo stemmen jullie op OG3NE.

De afsluiter

Frankrijk: Alma - Requiem

En last but not least: Frankrijk. Zangeres Alma sluit de avond af met het elektronische dance-nummer Requiem. Het liedje gaat over de zoektocht naar de eeuwige liefde en wordt gezongen in het Frans en het Engels. Tijdens haar optreden zal de Eiffeltoren achter Alma te zien zijn.

En dan zijn er nog maar 2

Bulgarije tijdens Songfestival

Bulgarije: Kristian Kostov - Beautiful mess

Dan zijn we aangekomen bij het voorlaatste optreden. Op de 25ste plek staat Bulgarije met hun nummer Beautiful Mess. De 17-jarige zanger Kristian Kostov stond al in de finale van The Voice Kids Russia en X Factor Bulgaria.

Bulgarije is erg populair bij de bookmakers: inmiddels staat Kostov op de derde plek.

Can't stop the feeling.. oh nee

Zweden: Robin Bengtsson - I can't go on

Heb je het gevoel dat je een nummer van Justin Timberlake hoort? Dat kan, want het Zweedse nummer I can't go on van zanger Robin Bengtsson lijkt een beetje op Can't stop the feeling van Timberlake.

Amerikanen snappen Songfestival niet

Het Eurovisie Songfestival is natuurlijk echt een Europees fenomeen. En elk jaar zijn er weer Amerikanen in de war. Ook dit jaar, merkte Buzzfeed op.

Hallo zuiderburen!

België: Blanche - City lights

Onze zuiderburen staan dit jaar ook in de finale, op de 23ste plek. De 17-jarige zangeres Blanche deed in 2016 mee aan The Voice Belgique en haalde de halve finale. Vanavond doet ze mee met het nummer City Lights.

Het gastland aan de beurt

Oekraïne: O.Torvald - Time

Ook gastland Oekraïne treedt natuurlijk op. Maar geen politiek nummer dit jaar (zoals vorig jaar), Oekraïne doet nu mee met een rocknummer. Het nummer Time van zanger Yevhen Halych is stevige rock. Ook Halych staat niet alleen op het podium: naast hem staat een enorm hoofd.

Numero 21

Duitsland: Levina - Perfect life

Op de 21ste plek is Duitsland te vinden. Zangeres Levina treedt op met haar elektropopnummer Perfect Life. Het liedje gaat over het volgen van je dromen.

Ook Pechtold kijkt mee

Lederhosen pakken!

Roemenië: Ilinca feat. Alex Florea - Yodel it!

Het nummer Yodel it! van zangeres Ilinica en Alex Florea krijgt ook vast je aandacht. De 18-jarige Ilinca zingt, maar jodelt ook. Alex gaat rappen.

Roemenië tijdens Songfestival

Human of Gravity?

Cyprus: Hovig - Gravity

Heb je het gevoel dat je dit liedje ergens van kent? Het nummer Gravity van Hovig kreeg veel aandacht in de eerste halve finale omdat het nummer doet denken aan de hit Human van Rag'n'Bone Man.

Ook Hovig deed mee aan een talentenjacht, namelijk de Griekse versie van X-Factor.

Verenigd Koninkrijk gaat verder

Lucie Jones

Verenigd Koninkrijk: Lucie Jones - Never give up on you

Het Verenigd Koninkrijk heeft dit jaar de 26-jarige Lucie Jones gestuurd. Zij is bekend in het land door haar deelname aan The X Factor UK (ze werd achtste) en haar rol in Les Miserables. Jones zingt de ballad Never give up on you.

Wat gebeurt na al het zingen?

Even een grappig filmpje. Kunnen wij jullie uitleggen wat er gebeurt na de optredens. Dan mogen mensen namelijk gaan stemmen op hun favoriete optreden. De punten worden op basis van de stemmen verdeeld. Stel dat de meeste mensen in Zweden op Malta hebben gestemd, dan geeft Zweden 12 punten aan Malta. Zo kunnen 42 landen hun punten doorgeven. Je mag niet op je eigen land stemmen.

Het eerste land dat zijn punten voor de optredens doorgeeft is Zweden. Zanger Douwe Bob geeft als 29ste de punten van Nederland door. Als laatste geeft Oekraïne zelf de punten.

De Noorse Ed Sheeran

Noorwegen: JOWST feat. Aleksander Walmann - Grab the moment

De Noorse zanger Aleksander Walmann ziet zanger Ed Sheeran als zijn grote held. Samen met dj Jowst treedt hij vanavond op met het nummer Grab the Moment. Jowst zal vanavond echter anoniem blijven, want hij draagt het hele optreden een wit verlicht masker.

Doe het voor je lover

Spanje: Manel Navarro - Do it for your lover

Wil je even echt meezingen? Dat kan nu met het Spaanse nummer Do it for your lover. Zanger Manel Navarro zingt namelijk 27 keer de zin do it for your lover.

Navarro ging flink de mist in met een uithaal. Zoals Jan Smit al zei: "Met stipt de meest valse uithaal van de avond."

OG3NE voor brexit?

Niet alleen Nederlanders reageren op het optreden van OG3NE. Zo tweet de Britse journalist Giles Goodall een grap over de brexit.

Griekenland in de top 10?

Griekenland: Demy - This is love

De Griekse zangeres Demy treedt als vijftiende op als afgevaardigde van Griekenland. Met het nummer This is love hoopt ze in de top-10 te eindigen, iets dat misschien wel gaat lukken aangezien ze al meerdere nummer 1-hits in haar land heeft.

Niet alleen feest

Maar het is niet alleen feest in Oekraïne. Terwijl in Kiev wordt gezongen, zijn er in Oost-Oekraïne beschietingen.

Een beetje Songfestival-trivia

Een korte pauze, dus hebben we even tijd voor Songfestival-feitjes? Ja hoor: sinds het allereerste Songfestival in 1956 heeft Nederland vier keer gewonnen. De laatste keer dat ons land won, was in 1975 met het nummer Ding-a-Dong.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De laatste jaren deden we het ook niet slecht. Vorig jaar eindigde Douwe Bob op de elfde plaats en in 2014 werden The Common Linnets tweede. Ook in 2013 haalden we de top 10: toen werd Anouk negende.

Australië gaat verder

Australië: Isaiah Firebrace - Don't come easy

Nee, Australië hoort inderdaad niet bij Europa, maar toch doet het land al drie jaar mee aan het Songfestival. De 17-jarige Isaiah Firebrace zingt vanavond de ballad Don't come easy.

Van hoog naar laag, en weer naar hoog

Kroatië: Jacques Houdek - My friend

Kroatië is het dertiende land dat optreedt. Jacques Houdek valt op met zijn semi-operanummer My friend. Hij zingt namelijk met zijn hoge operastem, maar ook met een gemiddelde tenorstem.

Het liedje heeft soms iets weg van het populaire nummer van de film Frozen - Let it Go.

Italië is blij

De Italiaanse supporters zijn erg blij na het optreden van Italië. Onze verslaggever ter plaatse maakte een filmpje.

Een paardenhoofd op een ladder

Azerbeidzjan: Dihaj - Skeletons

Na het mooie gevoelige nummer van Portugal gaan we verder met een man met een paardenhoofd op een ladder. Diana Hac yeva vertolkt Skeletons voor Azerbeidzjan vanavond. In 2011 deed ze al eens mee aan de voorrondes in haar land, en nu staat ze in de finale.

Waarom die man met het paardenhoofd daar precies staat, is onduidelijk.

De volgende favoriet: Portugal

Portugal: Salvador Sobral - Amar pelos dois

En dan de volgende favoriet: Portugal. De Portugese Salvador Sobral zingt het liefdesliedje Amar pelos dois en hij wordt begeleid door alleen een piano en viool.

Portugal tijdens Songfestival

Optreden OG3NE terugkijken?

OG3NE heeft Lights and Shadows in de finale van het Eurovisie Songfestival opnieuw vlekkeloos vertolkt. De zaal reageerde enthousiast en ook de tv-commentatoren Jan Smit en Cornald Maas waren te spreken over het optreden. "We mogen met zijn allen echt heel trots zijn", zei Smit.

OG3NE trad als zesde op. Na afloop omhelsden de drie zussen elkaar op het podium.

OG3NE zingt 'Lights and Shadows' in finale Songfestival

En nummer 10

Denemarken: Anja Nissen - Where I am

Denemarken treedt als tiende land op. Zangeres Anja Nissen won in 2014 The Voice Australia en zingt vanavond de powerballad Where I Am.

'Voor mama'

OG3NE heeft het nummer opgedragen aan hun zieke moeder. Op Facebook plaatsten ze een foto.

De eerste kanshebber: Italië

Italië tijdens Songfestival

Italië: Francesco Gabbani - Occidentali's karma

Italië heeft zich direct geplaatst in de finale en hoefde niet op te treden in de halve finale. Maar het Italiaanse liedje Occidentali's karma is niet onbekend: de video van het nummer is namelijk al 113 miljoen keer bekeken op Youtube. Italië wordt dan ook als favoriet gezien. Niet schrikken als je tijdens het liedje een aap op het podium ziet, dat is de bedoeling.

Zingen in het Hongaars

Hongarije: Joci Pápai - Origo

Van de achtste act zal het onduidelijk blijven wat ze nou precies zingen: ze zingen namelijk in het Hongaars. Dat is jammer, want Joci Pápai, een Roma, zingt over de onprettige ervaringen die hij heeft gehad als etnische minderheid. Pápai draagt het lied aan zijn ouders op.

Zingen voor je schoonmoeder

Moldavië: SunStroke Project - Hey, mamma!

Op de zevende plek staat Moldavië. Zanger Sergei Yalovitsky zingt in het nummer Hey Mamma! over zijn schoonmoeder. Hij vraagt in het nummer of zijn schoonmoeder minder wil zeuren, want hij wil met haar dochter trouwen.

Moldavië

Hup OG3NE!

OG3NE is aan de beurt. In de halve finale maakten de drie zussen indruk door hun zuivere vertolking van het liedje Lights and Shadows, dat over hun zieke moeder gaat.

Ook nu zingen de zangeressen weer zuiver.

OG3NE kijken met een gebarentolk?

Mirjam Stolk werkt als gebarentolk Nederlandse taal én 'vertolkt' vaker liedjes. Speciaal voor de finale vanavond vertolkt ze bij NOS op 3 Lights and Shadows van OG3NE:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Armenië, en dan Nederland

Armenië: Artsvik - Fly with me

Nu treedt Armenië op, hierna is Nederland aan de beurt. De Armeense zangeres Artsvik zingt het oosterse nummer Fly with me.

En nog maar even wachten op OG3NE!

En Oostenrijk is aan de beurt

4. Oostenrijk: Nathan Trent - Running on air

Het vierde liedje dat we vanavond te horen krijgen is Running on Air van de 25-jarige Nathan Trent. Hij schreef het popliedje zelf.

Afgelopen donderdag trad hij op tijdens de halve finale. Kijk dat optreden hieronder terug:

Nummer 3: Wit-Rusland

Wit-Rusland: NAVI - Historyja majho yccia

Het duo Arciom en Ksienija doen mee voor Wit-Rusland en zingen het nummer Historyja majho yccia in het Russisch. De titel betekent Verhaal van mijn Leven en gaat over het leven en saamhorigheid.

Het stel sloot hun nummer af met een passievolle zoen.

Nummer 2: Polen

Polen: Kasia Mos - Flashlight

Als tweede act gaat Kasia Mos voor Polen optreden. Na drie keer meedoen aan de voorrondes (in 2006 en 2016 probeerde ze het ook al) werd ze dit jaar uitgekozen als afgevaardigde voor het land. Ze zingt de ballad Flashlight, een liedje over onmogelijke liefde.

Het eerste optreden

Israël tijdens Songfestival

Vanavond mag Israël de avond openen. Imri Ziv sloot donderdag de halve finale niet helemaal zuiver af met zijn dance-nummer I feel alive. De Israëliër trad ook al eerder op bij het Songfestival, maar dan als achtergrondzanger in 2015 en 2016.

Oh en hoeveel mensen kijken er vanavond? Ongeveer 250 miljoen.

Tussen alle optredens door wordt gepresenteerd door Oleksandr Skisjko, Volodimir Ostapsjoek en Timoer Mirosjnytsjenko.

Het is begonnen!

OG3NE tijdens de opening van het Songfestival

Het Eurovisie Songfestival is begonnen! Op dit moment worden alle deelnemende landen stuk voor stuk geïntroduceerd. Ze lopen vervolgens allemaal naar de green room toe.

De finale van het Eurovisie Songfestival is begonnen

Wie zijn de kanshebbers?

De bookmakers hebben gesproken en wat blijkt...

Op dit moment zijn de grote kanshebbers Portugal, Italië en Bulgarije. Portugal gooide hoge ogen tijdens de halve finale door het emotionele en rustige nummer Amar pelos dois en het Italiaanse nummer Occidentali's karma is al 113 miljoen keer bekeken op Youtube. Bulgarije doet met een 17-jarige zanger mee, die al twee keer in de finale van grote talentenjachten heeft gestaan.

Nederland staat bij de bookmakers momenteel op de twaalfde plek, onder Armenië.

Portugal tijdens Eurovisie Songfestival

Songfestival-bingo

Eurovisie-Bingo

Elk jaar worden er weer veel grappen over het Eurovisie Songfestival bedacht. Verveel je je tijdens de show? Doe dan bijvoorbeeld de Songfestival-bingo van NOS op 3.

Verrassing voor OG3NE dag voor optreden

Moeder Isolde samen met haar dochters in Kiev

Een grote verrassing voor de zangeressen van OG3NE gisteren: hun moeder was opeens in Kiev. De moeder van de drie vrouwen heeft uitgezaaide botkanker en moest aanvankelijk thuisblijven. Maar het is alsnog gelukt om haar naar Kiev over te laten komen, tot grote verrassing van haar dochters.

"Onze zieke mama is in Kiev!", schrijft de groep op Facebook. "We kunnen niet geloven dat ze ons zaterdagavond gaat zien optreden, hier op het Eurovisie Songfestival!"

Het nummer Lights And Shadows waarmee OG3NE vanavond optreedt in de finale is geïnspireerd door de ziekte van hun moeder. De tekst is meegeschreven door hun vader.

OG3NE treedt op en ze doen het goed

Wie treden er vanavond allemaal op?

Vanavond is het zover: de finale van het Eurovisie Songfestival. Vanaf 21.00 uur zullen 26 landen hun nummer opvoeren. Ook Nederland staat in de finale met OG3NE. Tegen welke landen nemen ze het op? Alle landen van de eerste helft van de finale op een rijtje in volgorde van opkomst.

1. Israël: Imri Ziv - I feel alive

Vanavond mag Israël de avond openen. Ziv sloot donderdag de halve finale niet helemaal zuiver af met zijn dance-nummer I feel alive. De Israëliër trad ook al eerder op bij het Songfestival, maar dan als achtergrondzanger in 2015 en 2016.

2. Polen: Kasia Mos - Flashlight

Als tweede act gaat Kasia Mos voor Polen optreden. Na drie keer meedoen aan de voorrondes (in 2006 en 2016 probeerde ze het ook al) werd ze dit jaar uitgekozen als afgevaardigde voor het land. Ze zingt de ballad Flashlight, een liedje over onmogelijke liefde.

3. Wit-Rusland: NAVI - Historyja majho yccia

Het duo Arciom en Ksienija doen mee voor Wit-Rusland en zingen het nummer Historyja majho yccia in het Russisch. De titel betekent Verhaal van mijn Leven en gaat over het leven en saamhorigheid.

4. Oostenrijk: Nathan Trent - Running on air

Het vierde liedje dat we vanavond te horen krijgen is Running on Air van de 25-jarige Nathan Trent. Hij schreef het popliedje zelf.

5. Armenië: Artsvik - Fly with me

Voor de Nederlandse act zal Armenië optreden. De Armeense zangeres Artsvik zingt het oosterse nummer Fly with me.

6. Nederland: OG3NE Lights and shadows

En dan is het zover: OG3NE is aan de beurt. In de halve finale maakten de drie zussen indruk door hun zuivere vertolking van het liedje Lights and Shadows, dat over hun zieke moeder gaat.

Wie treden er vanavond allemaal op?

7. Moldavië: SunStroke Project - Hey, mamma!

Op de zevende plek staat Moldavië. Zanger Sergei Yalovitsky zingt in het nummer Hey Mamma! over zijn schoonmoeder. Hij vraagt in het nummer of zijn schoonmoeder minder wil zeuren, want hij wil met haar dochter trouwen.

8. Hongarije: Joci Pápai - Origo

Van de achtste act zal het ook onduidelijk blijven wat ze nou precies zingen: ze zingen namelijk in het Hongaars. Joci Pápai, een Roma, zingt over de onprettige ervaringen die hij heeft gehad als etnische minderheid.

9. Italië: Francesco Gabbani - Occidentali's karma

Italië heeft zich direct geplaatst in de finale en hoefde niet op te treden in de halve finale. Maar het Italiaanse liedje Occidentali's karma is niet onbekend: de video van het nummer is namelijk al 113 miljoen keer bekeken op Youtube. Italië wordt dan ook als favoriet gezien. Een opmerkelijk feitje: de Italiaanse zanger staat niet alleen op het podium, maar samen met een aap.

10. Denemarken: Anja Nissen Where I am

Denemarken zal als tiende land optreden. Zangeres Anja Nissen won in 2014 The Voice Australia en zingt vanavond de powerballad Where I Am.

11. Portugal: Salvador Sobral - Amar pelos dois

En dan de volgende favoriet: Portugal. De Portugese Salvador Sobral zingt het liefdesliedje Amar pelos dois en wordt hij begeleid door alleen een piano en viool.

12. Azerbeidzjan: Dihaj - Skeletons

Diana Hac yeva vertolkt Skeletons voor Azerbeidzjan vanavond. In 2011 deed ze al eens mee aan de voorrondes in haar land, en nu staat ze in de finale. Niet alleen, want naast haar staat een man met een paardenhoofd op een ladder.

13. Kroatië: Jacques Houdek - My friend

Kroatië is het dertiende land dat optreedt. Jacques Houdek valt op met zijn semi-operanummer My friend. Hij zingt namelijk met zijn hoge operastem, maar ook met een gemiddelde tenorstem.

Wie treden er op tijdens de tweede helft?

In totaal doen 26 landen mee aan de finale vanavond. Welke landen treden op in de tweede helft van het Songfestival? Alle landen van de tweede helft van de finale op een rijtje, in volgorde van opkomst.

14. Australië: Isaiah Firebrace - Don't come easy

Nee, Australië hoort inderdaad niet bij Europa, maar toch doet het land al drie jaar mee aan het Songfestival. De 17-jarige Isaiah Firebrace zingt vanavond de ballad Don't come easy.

15. Griekenland: Demy - This is love

De Griekse zangeres Demy treedt als vijftiende op als afgevaardigde van Griekenland. Met het nummer This is love hoopt ze hoog te eindigen, iets dat misschien wel gaat lukken aangezien ze al meerdere nummer 1-hits in haar land heeft.

16. Spanje: Manel Navarro - Do it for your lover

Wil je vanavond echt meezingen? Dat kan met het Spaanse nummer Do it for your lover. Zanger Manel Navarro zingt namelijk 27 keer de zin do it for your lover.

Wie treden er op tijdens de tweede helft?

17. Noorwegen: JOWST feat. Aleksander Walmann - Grab the moment

De Noorse zanger Aleksander Walmann ziet zanger Ed Sheeran als zijn grote held. Samen met dj Jowst treedt hij vanavond op met het nummer Grab the Moment. Jowst zal vanavond echter anoniem blijven, want hij draagt het hele optreden een wit verlicht masker.

18. Verenigd Koninkrijk: Lucie Jones - Never give up on you

Het Verenigd Koninkrijk heeft dit jaar de 26-jarige Lucie Jones gestuurd. Zij is bekend in het land door haar deelname aan The X Factor UK (ze werd achtste) en haar rol in Les Miserables. Jones zingt de ballad Never give up on you.

19. Cyprus: Hovig - Gravity

Ook Hovig deed mee aan een talentenjacht, namelijk de Griekse versie van X-Factor. Zijn nummer Gravity kreeg veel aandacht in de eerste halve finale omdat het nummer doet denken aan de hit Human van Rag'n'Bone Man.

20. Roemenië: Ilinca feat. Alex Florea - Yodel it!

Het nummer Yodel it! van zangeres Ilinica en Alex Florea zal ook genoeg aandacht krijgen. De 18-jarige Ilinca zingt, maar jodelt ook. Alex gaat rappen.

Wie treden er op vanavond?

21. Duitsland: Levina - Perfect life

Op de 21ste plek is Duitsland te vinden. Zangeres Levina treedt op met haar elektropopnummer Perfect Life. Het liedje gaat over het volgen van je dromen.

22. Oekraïne: O.Torvald - Time

Geen politiek dit jaar, Oekraïne doet nu mee met een rocknummer. Het nummer Time van zanger Yevhen Halych is stevige rock. Ook Halych staat niet alleen op het podium: naast hem staat een enorm hoofd.

23. België: Blanche - City lights

Onze zuiderburen staan dit jaar ook in de finale, op de 23ste plek. De 17-jarige zangeres Blanche deed in 2016 mee aan The Voice Belgique en haalde de halve finale. Vanavond doet ze mee met het nummer City Lights.

Wie treden er op vanavond?

24. Zweden: Robin Bengtsson - I can't go on

Heb je het gevoel dat je een nummer van Justin Timberlake hoort? Dat kan, want het Zweedse nummer I can't go on van zanger Robin Bengtsson lijkt een beetje op Can't stop the feeling van Timberlake.

25. Bulgarije: Kristian Kostov - Beautiful mess

Dan zijn we aangekomen bij het voorlaatste optreden. Op de 25ste plek staat Bulgarije met hun nummer Beautiful Mess. De 17-jarige zanger Kristian Kostov stond al in de finale van The Voice Kids Russia en X Factor Bulgaria.

26. Frankrijk: Alma - Requiem

En last but not least: Frankrijk. Zangeres Alma sluit de avond af met het elektronische dance-nummer Requiem. Het liedje gaat over de zoektocht naar de eeuwige liefde en wordt gezongen in het Frans en het Engels. Tijdens haar optreden zal de Eiffeltoren achter Alma te zien zijn.