Popartiesten schrappen intro, anders is de luisteraar weg
Een wereldberoemd nummer als Eye of the Tiger van Survivor, uit 1982, zou tegenwoordig niet meer zo snel een hit worden, zegt een Amerikaanse onderzoeker van de Universiteit van Ohio. Hij ontdekte dat intro's van popliedjes zo'n 78 procent korter zijn dan dertig jaar geleden.
Bij Eye of the Tiger is er de eerste 49 seconden alleen muziek te horen, dan begint de zanger pas met zingen. Dat is volgens de wetenschapper voor luisteraars van nu veel te lang om de aandacht vast te houden.
De onderzoeker vergeleek de top-10 van hitlijsten tussen 1986 en 2015. Uit zijn onderzoek blijkt dat zangers halverwege de jaren 80 pas na ruim 20 seconden begonnen met zingen. Nu is de gemiddelde intro van een popliedje nog maar zo’n 5 seconden lang.
Dat komt onder meer door streamingdiensten. "Door bijvoorbeeld Spotify is het heel makkelijk om een intro over te slaan", zegt muziekwetenschapper Ashley Burgoyne van de Universiteit van Amsterdam. "Daarnaast kun je op je scherm al zien naar welke artiest je gaat luisteren. Een lang intro is dus overbodig."
Burgoyne zegt dat mensen tegenwoordig minder tijd kwijt willen zijn aan hun dagelijkse taken. "Vroeger ging je nog weleens voor een nummer zitten. Nu ben je in één klik bij het volgende liedje."
Volgens de muziekwetenschapper zijn luisteraars nu meteen op zoek naar de hook, het moment dat de titel van het nummer wordt gezongen. Zijn theorie is dat liedjesschrijvers in de gaten hebben dat de hook sneller blijft hangen. Daarom hebben zij het intro ingekort en begint de zangpartij eerder in het nummer.
Dat blijkt wel uit de plaat die vorig jaar het meest werd gestreamd: One Dance van Drake. Het liedje heeft helemaal geen introductie. De hook is vanaf de eerste seconde te horen.
Een andere reden voor de populariteit van One Dance is de herkenbaarheid van het nummer, zegt Burgoyne. Dat geldt volgens hem voor veel populaire muziek van tegenwoordig. "Mensen willen herkenning, dan blijft een liedje beter hangen. Popmuziek is wat dat betreft een stuk conservatiever dan we vaak willen toegeven."