In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Geen boete voor uitmaken van agent voor 'driekwarter'

Een 24-jarige man uit Nieuw-Dordrecht hoeft geen boete van zeshonderd euro te betalen voor het uitschelden van een agent voor 'driekwarter'. De rechter noemde de boete 'te zot voor woorden', meldt RTV Drenthe.

De man gebruikte het woord vorig jaar augustus bij een opstootje bij een café in Emmen. De man, die behoorlijk had gedronken, kreeg een harde duw van een agent die vond dat hij afstand moest houden. Hij noemde de agent daarop een 'driekwarter'.

Wat het precies betekende, wisten de agent en zijn collega's niet. Maar ze snapten wel dat het geen compliment was en namen de man mee naar het bureau. Daar belandde hij een nacht in de cel. Een tijdje later viel de boete van zeshonderd euro op de mat.

Halve gare

Omdat de man niet van plan was die te betalen, liet hij de zaak voor de rechter komen. "Driekwarter is een stopwoordje van mij en het betekent 'dom iemand'", verklaarde de man. Hij snapte wel dat hij het niet had mogen zeggen.

De rechter zei op de zitting nog nooit van de term 'driekwarter' gehoord te hebben, schrijft RTV Drenthe. "In het westen, waar ik vandaan kom, kennen we wel de term halve gare", zei hij. "Maar het lijkt me in elk geval positiever dan een halve gare, want die is vijftig procent en deze 75."

Flauwekul

Het boetebedrag van zeshonderd euro noemde de rechter exorbitant hoog. Volgens de officier van justitie was dat omdat een agent een publieke taak heeft. Dan gelden er hogere straffen.

De rechter sprak de man vrij omdat de kreet volgens de wet geen belediging zou zijn. "U moet geen agenten lastigvallen, maar ik vind dit verder een rare, opgeklopte zaak. Een beetje flauwekul. Ik geef u groot gelijk dat u niet heeft betaald", aldus de rechter.

Advertentie via Ster.nl