Didi Gregorius en Xander Bogaerts

Broederschap van honkballers voert terug naar de Antillen

Team Kingdom of the Netherlands. Onder die naam spelen de Oranje honkballers vannacht tegen Puerto Rico de halve finale van de World Baseball Classic, het officieuze WK. Die naam is er niet voor niets.

Van Xander Bogaerts tot Kenley Jansen: alle grote sterren van het team zijn geboren of opgegroeid op de Nederlandse Antillen. Niet verkeerd voor een eilandengroep die het qua oppervlak niet haalt bij de provincie Utrecht.

Maar honkbal zit in het bloed bij de Antillianen. Steven Wharwood, buitenvelder bij Neptunus en geboren op Aruba: ‘Het is er klein en de nummer één sport is honkbal. Zoals iedereen in Nederland op voetbal wil, willen ze daar op honkbal. Jongeren zien wat hun idolen bereiken en dat willen ze ook.’

Honkballen met steentjes

"Die sport is hun grote trots en er gaat een enorme droom mee gepaard", zegt filmmaker Robbert So Kiem Hwat. Hij volgt in zijn documentaire A Perfect Game een aantal jonge honkbaltalenten met Antilliaanse roots en zag meteen waarom Antillianen zo goed kunnen honkballen.

"De meeste mensen zijn er niet rijk, ze leren honkballen op zandvlaktes met stokken en steentjes. Als je daar goed een bal kunt raken, dan kun je dat al helemaal op een glanzend grasveld in Amerika."

Een honkbalveld in Curaçao

Oranje staat voor de tweede keer op rij in de halve finale van het WBC. En het zou tegen Puerto Rico zo maar voor een stunt kunnen zorgen. Wie je ook spreekt, iedereen is het eens over waar dat succes vandaan komt.

‘Het gaat zo goed door de broederschap. Ze kennen elkaar, veel van hen zijn met elkaar opgegroeid en dus is de band heel sterk. Ze kennen zowel elkaars goede als slechte kanten en spelen niet voor zichzelf, maar voor elkaar ’ zegt Wharwood.

Didi Gregorius en Andrelton Simmons

Andrelton Simmons, één van de beste korte stops in de MLB, gaf al van tevoren aan hoeveel zin hij in het toernooi had. De reden? Hij mocht weer lekker een balletje gooien met de vrienden met wie hij opgroeide op Curaçao.

New York Yankees-speler Didi Gregorius was het daar helemaal mee eens: ‘Het is leuk om met de jongens hier te zijn. Ik speelde al honkbal met ze toen we nog klein waren. Dat zijn mooie herinneringen.’

Xander Bogaerts woont in de zomer gewoon bij zijn moeder, maar hij heeft wel een stadion laten bouwen.

Filmmaker Robbert So Kiem Hwat

Een groot deel van hen speelt nu in de Verenigde Staten en verdient er miljoenen per jaar. Maar allemaal komen ze elk jaar trouw terug en doen dan wat terug voor het land waar ze opgegroeid zijn.

Xander woont bij z'n moeder

So Kiem Hwat: ‘Het zijn vaak nog jonge jongens. Xander Bogaerts woont gewoon bij zijn moeder als hij in de zomer terugkomt op Aruba. Maar hij heeft er wel een stadion laten bouwen. De meeste spelers hebben een maatschappelijk bewustzijn.

Ze geven honkbaltraining aan jonkies op de Antillen. En dat inspireert die volgende generatie natuurlijk ook weer. Spelen met je idolen: meer motivatie heb je niet nodig om ook wereldkampioen te willen worden.’

Deel artikel: