Bryan Roy
NOS VoetbalAangepast

Cruijff-filosofie voert Roy naar de Costa del Sol

Op zoek naar een perfecte bestemming voor een trainingskamp? Binnenkort kun je bij Bryan Roy terecht. De voormalig linksbuiten van Ajax en Oranje heeft wilde plannen aan de Costa del Sol.

Na zijn vertrek als jeugdtrainer bij Ajax, december 2015, wist Roy het zeker: onder een baas werken, dat nooit meer. Samen met Wim Jonk en Dennis Bergkamp stond Roy aan de basis van de Johan Cruijff-revolutie bij de Amsterdammers. Maar het mislukte, de oud-voetballers zaten niet op één lijn.

"Dat hebben we alleen maar aan onszelf te wijten", blikt Roy terug. "We hadden alle drie andere ideeën over de uitvoering en kwamen er niet uit. Dat had ook te maken met ego's. Ik verwijt mezelf dat ik te passief ben geweest en het heb laten gebeuren."

Bryan Roy (r) op de tribune bij Ajax, naast hem Aron Winter en Ronald de Boer (l)

Roy voelde zich niet gesteund en meldde zich een tijd lang ziek op de Toekomst. Uiteindelijk gingen Ajax en hij uit elkaar. Ook Jonk en Bergkamp kwamen in conflict. Anno 2017 is van de drie oud-voetballers alleen Bergkamp nog werkzaam bij de recordkampioen.

Toch kijkt Roy niet om in wrok. "Ik heb daar dertien jaar als jeugdtrainer gewerkt en altijd met ongelooflijk veel plezier. Ik ben Ajax dankbaar dat ik me daar heb mogen ontwikkelen als trainer en mens. Ik kijk met een goed gevoel terug op die periode, ondanks de vele slachtoffers."

Een jonge Bryan Roy viert een doelpunt in dienst van Ajax

De filosofie van Cruijff, de man die Roy als 17-jarige liet debuteren en zag scoren in de thuiswedstrijd tegen FC Twente, zal ook de komende jaren van groot belang zijn voor hem. "Ik heb een tijd uitgerust, maar ik kan eigenlijk niet stilzitten", vertelt Roy, die een nieuwe uitdaging heeft gevonden.

In Estepona, een stad ten westen van Málaga en Marbella, krijgt hij aan het eind van deze maand de beschikking over een stuk grond van 47.000 vierkante meter, op loopafstand van de kust. Niet geheel toevallig ligt er op het terrein ook een voetbalveld.

De frivole linksbuiten van weleer heeft grootse plannen. "Ik wil dat clubs bij mij hun trainingskamp gaan houden. Ik ga zorgen voor alle faciliteiten, zodat ze net zo kunnen werken zoals dat ze bij hun eigen club doen. Een goede gym, een spa, noem maar op. Alles op topniveau."

Academie

Het is het begin van een nog grotere droom van de 47-jarige Amsterdammer. En daarin speelt zijn oude leermeester wederom een belangrijke rol. Roys uiteindelijke doel is het neerzetten van een academie, waar gewerkt wordt volgens de Cruijff-filosofie.

Roy geeft zichzelf tien jaar de tijd om dat project te realiseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl