"Sommige vrienden waren echt pissed"
Aangepast

18 en opeens dienstplicht: we zijn best wel pissed

De militaire dienstplicht is terug van weggeweest in Zweden. Het leger heeft extra handen nodig, dus moeten jongeren volgend jaar het leger in. Ongeveer 180.000 jongens en meisjes, geboren in 1999 en 2000, krijgen binnenkort een brief op de mat. Daarvan worden uiteindelijk 4000 jongeren opgeleid tot militair.

Maar zitten tieners zelf wel te wachten op de dienstplicht? We vroegen het Hampus (16), Emil (18) en Adam (17).

"Ik denk dat Zweden een beter leger moet krijgen."

Hampus Carlsson (16) uit Lysekil is blij met de terugkeer van de dienstplicht. Volgens hem is het belangrijk dat Zweden een sterker leger krijgt. "Ik kijk er nu al naar uit." Hampus wordt binnenkort 17 en zal dus ook begin volgend jaar dienstplichtig zijn. De brief heeft hij nog niet binnen, maar zodra hij 'm krijgt, meldt hij zich bij de dichtstbijzijnde kazerne.

Hij ziet de dienstplicht als een manier om zijn land te kunnen dienen. "Ik zie de dreigementen van Rusland als een goede reden om als land eens serieus te kijken naar onze legermacht, helemaal omdat we niet bij de NAVO zitten."

Hampus hoopt na de dienstplicht een baan te vinden in het leger. "Uiteindelijk wil ik beroepsmilitair worden bij de Fallskärmsjägarna, een elite parachutisteneenheid hier in Zweden."

Overigens ziet hij zichzelf wel als uitzondering op de regel. "Ik heb wel een paar vrienden die net zo enthousiast zijn als ik, maar de meeste van mijn klasgenoten willen niet in dienst. Die hebben echt geen zin om de hele dag in de modder rond te kruipen."

"Ik heb er absoluut geen zin in", zegt Emil (18)

Emil Malmsten is net 18 geworden en ziet de dienstplicht absoluut niet zitten. "Ik ben eigenlijk van plan om te gaan studeren, of een tijd in het buitenland te werken." Het scheelt volgens Emil dat er uiteindelijk maar 4000 jongeren worden gekozen. "Ik hoop dat ze me afkeuren op mijn gebrek aan motivatie."

Dat het leger wel wat versterking kan gebruiken, geeft Emil toe. "We geven weinig uit aan defensie, als iemand ons zou aanvallen zouden we niet lang standhouden." Al verwacht hij niet dat dit ook daadwerkelijk zal gebeuren.

"De overheid zegt dat er veel dreiging is vanuit het buitenland, maar dat valt denk ik mee. Als je het mij vraagt, is het nieuwe besluit er vooral om de mensen een beetje gerust te stellen. Ze willen vooral laten zien dat ze maatregelen nemen."

"Ik zal zeker mijn best doen tijdens de selectie"

Adam Schelin (17) uit Sunne dacht niet eerder aan een carrière bij het leger. Maar dat is voor hem geen reden om te balen van de dienstplicht. "Wij zijn straks de eerste lichting en ik ga dus zeker mijn best doen tijdens de selectie. Het Zweedse leger heeft nu eenmaal mensen nodig", zegt hij optimistisch.

Adam ziet dat niet iedereen er zo makkelijk over denkt. "Een aantal vrienden waren echt pissed, ze noemen het moderne slavernij." Vooral vrienden die de politiek weinig volgen zijn volgens Adam verrast over de maatregel. "Sommigen zijn geschrokken, maar ik denk dat als mensen echt niet willen, ze toch niet gekozen worden."

Over de noodzaak voor een sterk leger is Adam duidelijk. "We zitten niet bij de NAVO, hebben een ijzige relatie met Rusland en al onze buurlanden zijn sterker. We moeten dus echt meer geld uitgeven aan ons leger."

Deel artikel: