Christine Lagarde
NOS NieuwsAangepast

IMF-topvrouw Lagarde voor de rechter in fraudezaak, maar waarom?

  • Frank Renout

    Correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    Correspondent Frankrijk

Een van 's werelds machtigste vrouwen, IMF-topvrouw Christine Lagarde, verschijnt vandaag voor de rechter. Haar naam wordt genoemd in een Franse zaak over corruptie en honderden miljoenen belastingontduiking. De rechtszaak is een nieuwe stap in een vijftien jaar lopend conflict rond zakenman en politicus Bernard Tapie. Wat is dat voor een zaak en wat heeft Lagarde ermee te maken?

Waar wordt Christine Lagarde van beschuldigd?

Officieel staat de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de komende anderhalve week terecht voor "nalatigheid die ontvreemding van overheidsgeld door derden mogelijk maakte". Daarvoor kan ze maximaal een celstraf krijgen van één jaar en een boete van 15.000 euro.

Waar gaat de zaak over?

Zakenman Bernard Tapie kocht in 1990 het bedrijf Adidas om het drie jaar later weer te verkopen. Bij die verkoop zou hij enorm benadeeld zijn. Daarom volgden jaren van rechtszaken en procedures. In 2008 werd Tapie een schadevergoeding van ruim 400 miljoen euro toegekend. Vorig jaar werd dat vonnis, opnieuw na jaren van juridisch getouwtrek, van tafel geveegd. De rechter besloot dat Tapie de vergoeding moest terugbetalen.

Wat is de rol van Lagarde in de zaak?

Zij was in 2007 minister van Economische Zaken in Frankrijk. Er werd toen besloten een privétribunaal over de zaak-Tapie te laten oordelen, in plaats van een gewone rechter. Een van de rechters in dat privétribunaal was een vriend van Tapie. Dat 'bevriende' tribunaal kende Tapie dus 400 miljoen euro toe. Lagarde weigerde daarna beroep aan te tekenen, ondanks het advies van specialisten om dat wel te doen.

Waarom zou ze in de fout zijn gegaan?

Dat moet de rechter de komende tien dagen beoordelen. De onderzoeksrechters vermoeden dat de toenmalige president Sarkozy erachter zit. Hij was bevriend met Tapie en zou opdracht hebben gegeven om dat privétribunaal te laten vonnissen, om zo zijn vriend Tapie te bevoordelen. Lagarde zou die wens van de president bewust of onbewust (via haar topambtenaren) hebben uitgevoerd.

Wat zegt Lagarde zelf?

Ze zegt onschuldig te zijn, altijd in het landsbelang te hebben gehandeld en nooit de wet te hebben overtreden.

Kan ze de baas van het IMF blijven?

Ja, het IMF heeft steeds gezegd het volle vertrouwen in Lagarde te hebben. Ze kan dan ook gewoon aanblijven bij de organisatie.

Alweer een Franse topper van het IMF die in opspraak komt…

Inderdaad. De voorganger van Lagarde bij het IMF was Dominique Strauss-Kahn. Hij moest opstappen nadat hij door een kamermeisje werd beschuldigd van seksueel geweld in een hotel. Strauss-Kahn werd daarvoor uiteindelijk niet veroordeeld. Ook voor Lagarde is het nog niet zover. Zij wordt er ook niet van beschuldigd zelf te hebben gefraudeerd. Door onoplettendheid maakte ze fraude door anderen mogelijk, is de beschuldiging. Opmerkelijk genoeg heeft ze zelf impliciet toegegeven tekort te zijn geschoten. Bij een verhoor zei ze eerder: "Achteraf bezien had ik oplettender moeten zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl