Inter Scaldes terug op 1 in de Lekker500
Restaurant Inter Scaldes in Kruiningen is volgens het culinaire vakblad Lekker het beste restaurant van Nederland. De zaak van Jannis Brevet stond al twee maal eerder op de eerste plaats in de Lekker500, maar moest vorig jaar zijn eerste plaats afstaan aan De Librije in Zwolle van chefkok Jonnie Boer.
De Librije eindigt dit jaar op de tweede plaats op de lijst van de 500 beste restaurants in Nederland. De derde plaats is voor restaurant De Leest in het Gelderse Vaassen waar Jacob-Jan Boerma de scepter zwaait.
Nieuw in de top-10 zijn De Lindehof van Soenil Bahadoer in Nuenen (10), De Bokkendoorns in Overveen (8) en Ciel Bleu in Amsterdam (7). Da Vinci in Maasbracht en Pure C in Cadzand schoven de top-10 uit naar respectievelijk de 13e en 11e plaats.
Ook restaurant Boreas uit Heeze verdween uit de top-10. De zaak werd overgenomen door patron-cuisinier Jan Sobecki onder de naam Tribeca en drong meteen door tot de twintigste plaats in de lijst. Daarmee is het restaurant de hoogste binnenkomer.
De sterkste stijger in de lijst is Bord'eau in Amsterdam (van 57 naar 31), gevolgd door Het Roode Koper in Ermelo (van 72 naar 52). De Boet in Urk en Dorset in Borne zagen zich juist geconfronteerd met stevige dalingen van 19 en 13 plaatsen.
Volgens hoofdredacteur Annelies Pijper is het eetklimaat in Nederland de afgelopen veertig jaar in hoog tempo veranderd. "We hebben uitstekende restaurants die topprestaties leveren en daar veel geld voor vragen. Daarnaast zie je steeds meer restaurants die ervoor kiezen om één ding heel goed te doen voor een betaalbare prijs."
Volgens Pijper zal dit op termijn gevolgen hebben voor de ranking van de top-100. Ook de trend van Dutch Cuisine wordt volgens haar steeds belangrijker. Zo serveren steeds meer restaurants voedsel uit de regio. "Bewustwording over waar het eten vandaan komt en de ecologische footprints ervan wordt ook bij sterrenrestaurants steeds belangrijker."