Fort Zeelandia
NOS Nieuws

VOC-scheepswrakken in Taiwan gevonden

Taiwanese archeologen hebben acht Nederlandse scheepswrakken gevonden uit de VOC-tijd. De schepen gingen waarschijnlijk verloren tijdens het beleg van Fort Zeelandia in de 17e eeuw. De slag om het fort betekende het einde van de Nederlandse overheersing van het eiland. Het is niet duidelijk hoe de wrakken eraan toe zijn.

De schepen werden gevonden in het Taijiang Nationaal Park bij de stad Tainan, op een steenworp afstand van de ruïnes van het Nederlandse fort. Omdat onderwaterarcheologie duur is, zijn er nog geen plannen voor verder onderzoek, meldt de grootste krant van Taiwan.

De vinders waarschuwen dat er snel een plan nodig is, omdat er veel gebouwd wordt in deze regio. Archeologische vondsten zouden daarbij niet worden gemeld, hoewel dat wettelijk wel verplicht is.

Maandenlang beleg

Nederland maakte vanaf 1624 bijna 40 jaar lang de dienst uit op Taiwan, dat toen Formosa werd genoemd. Het was een belangrijke schakel in de VOC-handel met China en Japan. Met hertenvellen van Formosa werd bijvoorbeeld Japans zilver gekocht.

Door alle Nederlandse activiteiten werd het eiland ook steeds aantrekkelijker voor Chinese immigranten, die al snel invloedrijker werden dan de oorspronkelijke bevolking van het eiland. Daarom gingen de Chinese machthebbers zich er ook meer en meer mee bemoeien.

Na provocaties over en weer besloot de Chinese veldheer Koxinga in 1661 af te rekenen met de Nederlanders in zijn achtertuin. Het slecht verdedigde eiland werd gemakkelijk bezet door zijn vloot van honderd schepen en 25.000 man. Fort Zeelandia hield stand, maar de 1200 Nederlanders konden geen kant op.

Met de hulp van een verrader wist Koxinga na negen maanden de impasse te doorbreken. Hij veroverde een heuvel, waardoor hij het fort makkelijk kon beschieten. Begin februari 1662 gaf bevelhebber Fredrik Coyett zich over.

De overgave van de Nederlanders

De overgave werd Coyett zwaar aangerekend door de VOC. Hij kreeg de doodstraf, al werd dat later omgezet in verbanning. Hij mocht na 12 jaar terugkeren naar Amsterdam.

Koxinga zou niet lang van zijn overwinning genieten: hij stierf enkele maanden later aan een onbekende ziekte, misschien malaria of syfilis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl