Meer toeristen, minder ruimte op Spitsbergen: de ijsbeer in de knel
Op Spitsbergen, de archipel in de Noordelijke IJszee, wonen zo'n 2500 mensen, maar ook naar schatting 975 ijsberen. Vanwege de smeltende ijskappen en de toenemende drukte op de eilanden, vinden er steeds meer incidenten plaats met de gevaarlijke beren, stellen onderzoekers.
Zo worden er normaal gesproken jaarlijks zo'n een à twee ijsberen geschoten. Dit jaar gebeurde het al vier keer, zegt een woordvoerder van de politie van Spitsbergen tegen persbureau Reuters. Hij denkt dat de kans steeds groter wordt dat mens en ijsbeer elkaar tegenkomen.
Het toerisme op Spitsbergen is het afgelopen jaar met 14 procent toegenomen. En ook de universiteit van Spitsbergen doet het goed. De laatste vijf jaar is het aantal studenten zelfs verdubbeld, tot 800 studenten dit jaar. Dit zorgt voor steeds meer onderzoeksexpedities op het eiland.
Het laatste half jaar zijn er verschillende incidenten geweest met de dieren:
- In april werd een drie jaar oude mannetjesijsbeer gezien in de buurt van de grootste nederzetting, Longyearbyen. Het dier werd door de politie verdoofd en per helikopter naar een rustigere plek gebracht.
- Dezelfde maand schoten vier Finse toeristen een ijsbeer, toen ze in het nauw werden gedreven door het dier. Ze kregen geen boete, want na onderzoek bleek dat ze de juiste procedure gevolgd hadden.
- In juni schoot een jager per ongeluk een vrouwtjesijsbeer. Hij dacht dat hij rubberen kogels in zijn geweer had geladen. Hij kreeg een boete van ruim 2000 euro. De baby van de ijsbeer werd ook afgemaakt, omdat die zonder zijn moeder niet zou kunnen overleven.
- Russische wetenschappers schoten vorige maand een twee jaar oude vrouwtjesbeer dood, die in de buurt van hun onderzoekskamp was gekomen. De politie onderzoekt de toedracht nog.
De bevolking van Spitsbergen zelf heeft in de loop der jaren leren leven met de dreiging van de ijsberen, die overigens zelden een mens doden. Zo is in het noordelijke voormalige mijnwerkersdorp Ny-Alesund, waar nu zo'n 70 wetenschappers wonen, nooit de voordeur op slot, zodat vreemden in hun huis kunnen schuilen als het nodig is.