'Het leven is precies hetzelfde als voor het brexit-referendum'
Een instortende economie, het Verenigd Koninkrijk failliet, een duikvlucht op de financiële markten: een paar van de doemscenario’s die economen en politici schetsten indien de Britten voor een vertrek uit de EU zouden stemmen.
Twee maanden na het Britse ja druppelen de eerste cijfers binnen en economen reageren voorzichtig positief. Een zwaluw maakt nog geen zomer, dit zijn maar maandcijfers, zeggen ze. Op de lange termijn komt er krimp, wordt er gewaarschuwd. Maar de economie staat voorlopig nog overeind, en voor de gewone Brit lijkt het tot nu toe mee te vallen.
Het verbaast inwoners van Northampton, een stad in Midden-Engeland, weinig, blijkt uit een ronde op de markt. Een meerderheid stemde voor een brexit en het feit dat de economie niet is ingestort, bevestigt voor veel van hen dat ze de juiste keuze hebben gemaakt.
Karen: "Het leven is precies hetzelfde als voor het referendum. Ik heb voor de brexit gestemd, en heb nog geen enkel negatief gevolg gezien. Nog niet, in ieder geval. Of dat de komende jaren of maanden anders wordt, moeten we nog maar zien. Voorlopig gaat alles prima. Mensen geven nog steeds geld uit, in winkels, restaurants, café’s. Ze zitten altijd vol met mensen die geld uitgeven. Het lijkt erop dat er niks is veranderd. Ik denk ook niet dat het nog erger gaat worden. Ik heb ook nog niets gemerkt bij mijn wekelijkse boodschappen, die zijn nog hetzelfde geprijsd."
Wanda: "Ik ben totaal niet verrast. Mensen waren in paniek, maar ik zie geen reden waarom we het niet in ons eentje kunnen rooien. Ik heb ook brexit gestemd. We zijn een land van ondernemers. Al die economen en politici die van tevoren zeiden dat het een slechte keuze was, hebben ongelijk gekregen. Het probleem is dat zij jong zijn, ze weten niet hoe het vroeger was. Ik ben oud, bejaard, en ik weet dat het prima was vroeger, dus waarom nu niet? Ik geloof niet dat het op langere termijn wel slechter zal gaan: ik heb vertrouwen in het land. Ik heb zeker geen spijt van mijn brexit-stem, het komt wel goed. Brexit was de beste beslissing ooit."
Patrick: "Het is fantastisch. De brexit is het beste wat ons ooit is overkomen. We kunnen weer zelf bepalen, hoeven niet naar die rare, stomme regeltjes van Europa te luisteren. Ik wil eruit, zo snel mogelijk eruit: het liefst volgende week al. Ik had al verwacht dat het niet zo’n vaart zou lopen, dat het niet zo snel mis zou gaan met de economie. Dat experts van tevoren zeiden dat het slecht zou zijn voor de economie was pure bangmakerij. Ik ben ook niet bang dat het op langere termijn wel slechter wordt. De EU gaat ons een goede deal geven. Ze zullen buigen en ons alles geven wat we willen, zodat ze met ons kunnen blijven handelen. Zij hebben ons harder nodig dan wij hen."
Maar er zijn ook mensen die wel al negatieve effecten voelen, of denken dat het de stilte voor de storm is, en dat we de komende tijd pas echt gaan zien of de Britse economie het houdt.
John: "Ik vind het wel een beetje verrassend. De aandelenmarkt doet het veel beter dan ik dacht. Een paar dagen na het referendum is het even minder gegaan, maar het herstelt zich nu weer. Wat fijn is, want anders hadden we pas echt stront aan de knikker. Ik heb voor ‘blijven’ gestemd. Ik vind het nog steeds een vergissing dat we uit de EU gaan. Je ziet nu al dat de vakanties in het buitenland voor ons veel duurder worden. Mensen realiseerden zich dat niet, maar dat komt nog wel. De echt zware gevolgen zien wezijn er nog niet, want we zijn er nog niet eens uitgestapt. Het echte resultaat zien we later pas. Het is afwachten."
Zoe: "Ik heb hier een bloemenstal. Voor mij is het sinds de uitslag van het referendum een worsteling. Het is heel slecht voor de zaken. Doordat het pond zo zwak is, is inkopen vanuit het buitenland voor mij veel duurder geworden. Ik importeer bijna alles vanuit Nederland, en de bloemen kosten me meer dan ooit. Mijn maandelijkse rekeningen zijn ongeveer 2000 euro hoger dan normaal. Maar mijn prijzen kan ik niet verhogen. Ik sta op de markt, mensen verwachten betaalbaarheid. Ik maak me zorgen, ik denk erover na of ik een andere baan moet nemen. Ik doe dit al 20 jaar. De zaak is al 100 jaar in de familie. Maar dit houd ik niet lang vol."