Dit weten we over Klaus Ross
Het onderzoek naar overleden patiënten van de Duitse Klaus Ross-kliniek - even over de grens bij Venlo - wordt steeds groter. Veel is nog onduidelijk in de zaak, maar dit is wat we nu wél weten.
Slachtoffers
Ten minste drie mensen zijn onder verdachte omstandigheden overleden, kort nadat ze de kliniek van Klaus Ross hadden bezocht. Daar kregen ze de stof 3-broompyruvaat toegediend. Dat is een zogenoemde glucoseblokker, die kankercellen zou doden.
De dood van de drie patiënten was voor de Duitse justitie reden de kliniek van Ross te sluiten en een groot onderzoek te starten. De drie maken deel uit van een groep van ongeveer honderd mensen die zich hebben laten behandelen door Ross.
Duits onderzoek, Nederlandse hulp
De Duitse justitie onderzoekt de dood van 70 patiënten. Doel is om vast te stellen of hun dood het gevolg was van Ross' behandelingen. Veel patiënten die zich meldden bij de Duitse natuurgenezer, waren in de reguliere gezondheidszorg uitbehandeld en hadden waarschijnlijk niet lang meer te leven.
Het onderzoek wordt geleid door Duitsland, omdat de kliniek van Klaus Ross daar was gevestigd. Maar omdat de meeste patiënten uit Nederland kwamen, krijgen de Duitsers hulp vanuit ons land. De politie riep alle patiënten en ex-patiënten zich te melden, omdat ze mogelijk een acuut gezondheidsrisico liepen.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft oud-patiënten en nabestaanden van patiënten onlangs een brief gestuurd. Daarin wordt gevraagd of ze willen meewerken aan een onderzoek. Ook is gevraagd of hun huisarts informatie mag geven over de patiënt. Het Nederlandse deel van het onderzoek wordt gecoördineerd door de politie Oost-Nederland.
Niet opgepakt
Klaus Ross is nog altijd een vrij man, ondanks het onderzoek dat in Nederland en Duitsland loopt naar zijn kliniek. Het Duitse Openbaar Ministerie verdenkt hem van dood door schuld en toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Maar omdat van opzet geen sprake lijkt, kan hij volgens de regels van het Duitse rechtssysteem niet worden opgepakt.
Als 'heilpraktiker' is Ross een door de Duitse overheid erkende natuurgeneeskundig therapeut. Hij mag diagnoses stellen en ziektes behandelen, maar geen farmaceutische middelen voorschrijven of operaties uitvoeren.
Mogelijk opgravingen
Om vast te stellen of de patiënten van Klaus Ross zijn overleden als gevolg van zijn behandelingen, is onderzoek nodig. En mogelijk ook sectie op patiënten die al zijn overleden. Waarschijnlijk wordt dat uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk. Patholoog anatoom Frank van de Groot waarschuwt voor al te hoge verwachtingen van zo'n onderzoek. Het is zeer ingewikkeld om nu nog vast te stellen welke invloed de medicijnen van Klaus Ross hadden, zegt hij.