Martin Hersman en Erben Wennemars
NOS Schaatsen

'Zo, die uitspraken van Cinquanta zijn echt belachelijk'

De opvallende uitspraak van ISU-voorzitter Ottavio Cinquanta dat sporters die pas jaren later gepakt worden op dopinggebruik hun olympische medaille niet zouden hoeven inleveren, heeft de nodige ophef veroorzaakt in de schaatswereld.

Ook zouden Nederlanders te veel medailles hebben gewonnen op de Spelen van Sotsji. "Ik snap er helemaal niks van. Zijn uitspraken zijn echt belachelijk", zegt Erben Wennemars.

Cinquanta zwaait komende vrijdag na 22 jaar af als voorzitter van de internationale schaatsunie. In een afscheidsinterview met de NOS zei de 77-jarige Italiaan: "Als sporter heb ik het recht, als ik win volgens het systeem van toen, waarmee op doping is gecontroleerd, mijn medaille te houden."

Erben Wennemars en Martin Hersman (oud-schaatsers en tegenwoordig analytici voor de NOS), schrokken jullie van de woorden van Cinquanta?

Wennemars: "Zo, ik vind ze echt belachelijk. Cinquanta zegt in feite dat wanneer je niet gepakt wordt op het gebruik van doping, je ook niet schuldig bent. Wanneer je het systeem te slim af bent, heb je dus terecht gewonnen."

Hersman: "Cinquanta nuanceert op een verkeerde manier. Mensen die bewust doping gebruiken, moeten gewoon gepakt worden. Het opnieuw controleren van dopingsamples vind ik dan ook absoluut goed."

Wennemars: "Dit is de omgekeerde wereld natuurlijk. Als bestuurders er op deze manier instaan, wat verwacht je dan van atleten? Als je voor een dopingvrije sport bent, moet je er alles aan doen om mensen te pakken."

Cinquanta was met name mild voor wereldkampioen sprint Pavel Koelizjnikov, die begin dit jaar op meldonium werd betrapt.

Hersman: "De Koelizjnikov-zaak is naar mijn mening een ander geval. Het is voor de wetenschap onduidelijk hoe lang meldonium nou precies in het lichaam aanwezig blijft. Antibiotica is ook niet zomaar verdwenen, dus het is inderdaad mogelijk dat sporters het in december voor het laatst geslikt hebben. Toen het nog niet verboden was. Wel gek natuurlijk dat gezonde sporters opeens massaal hartproblemen hebben."

Cinquanta luidde ook de noodklok over de situatie in het langebaanschaatsen. Heeft hij gelijk?

Hersman: "22 jaar eenzelfde organisatie besturen is gewoon te lang. De president van de Verenigde Staten mag er ook maar acht jaar zitten, waarom Cinquanta dan 22 jaar? Toch denk ik dat hij wel degelijk goede dingen heeft gedaan voor het schaatsen. Zo heeft hij voor specialisering in het langebaanschaatsen gezorgd, waardoor een hele groep schaatsers een kans heeft gekregen. Een specialist als Bob de Jong had anders nooit een toernooi gewonnen, want hij is geen allrounder."

Wennemars: "Cinquanta had al veel eerder op moeten stappen Hij is alleen maar aan het bewaken en tegenhouden: lijmen wat al stuk is, in plaats van vernieuwen. Cinquanta is absoluut niet meer van deze tijd, hij houdt de schijn op."

Hersman: "Hij heeft wel degelijk vernieuwingen doorgevoerd. Cinquanta probeert met de bijl de massastart er doorheen te rammen, tot ergernis van veel Nederlanders. Maar ik voorspel je dat de winnaar van de massastart in 2018 internationaal gezien de meeste aandacht gaat krijgen."

Volgens Cinquanta hebben wij, de Nederlanders, te veel gewonnen in Sotsji. Is onze dominantie op het ijs inderdaad slecht voor het schaatsen?

Wennemars: "Pas toen de Nederlanders het langebaanschaatsen domineerden, perkte Cinquanta het aantal Nederlandse startbewijzen in. Als hij inzicht had gehad, had hij de sport juist mondiaal sterker gemaakt door tools aan andere landen uit te reiken zodat zij beter kunnen concurreren."

Hersman: "Maar in het atletiek en het zwemmen gebeurt dit ook: als een land te lang overheersend is, krijgt het minder startbewijzen. Daar heeft Cinquanta gewoon een voorbeeld aan genomen. Hij investeerde wel degelijk in het mondiale schaatsen, bijvoorbeeld door de schaatsacademie in Inzell te steunen. Het werd alleen niet echt een groot succes. Bovendien zie je bij de junioren in een top-10 vaak schaatsers uit tien verschillende landen. Het probleem zit hem in de overgang naar het profschaatsen, dan is het geld er vaak niet. Het is achteraf vaak makkelijk praten."

Wennemars: "Nederland wordt nu gewoon onterecht gestraft, door schaatsers te kleineren en terug te stoppen in een hok. Zo van, blijf maar lekker amateuristisch."

Jan Dijkema is een van de kandidaten om Cinquanta op te volgen. Moeten we onze hoop op hem vestigen?

Hersman: "Doe mij maar iemand met een andere achtergrond. Het is een aardige man en hij zou goed zijn voor het Nederlandse langebaanschaatsen, maar internationaal innoveren kan hij denk ik niet. De beste innovaties komen van buiten de sport, niet van liefhebbers."

Wennemars: "Ik weet niet of hij geschikt is, daar waag ik me niet aan. Ik hoop dat er een baas komt met hart van langebaanschaatser, dat is Dijkema ook. Al zegt Cinquanta ook dat hij hart voor het langebaanschaatsen heeft, maar hij is absoluut niet kundig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl