NOS Nieuws

Hoe Nijmegen worstelt met verdwenen miljoenen van een slachterij

  • Wessel de Jong

    Verslaggever Economie

  • Wessel de Jong

    Verslaggever Economie

Een Nijmeegse wethouder probeerde vorig jaar een slachterij te helpen, maar komt van een koude en vooral dure kermis thuis: 21 miljoen euro overheidsgeld is spoorloos en 250 mensen verliezen hun baan.

Deze week kruisten de gemeente Nijmegen en het bedrijf de degens in de rechtszaal, maar het verhaal begint afgelopen zomer. Nijmegen springt dan bij met miljoenen euro's om de ongeschoolde banen van slachterij Hilckmann te behouden. Het idee is dat de slachterij opnieuw begint in Cuijk in Noord-Brabant, maar het bedrijf sluit toch de deuren. Resultaat: de miljoenen zijn verdampt en de slachters staan op straat.

Verdacht

De zaak-Hilckmann houdt de gemoederen flink bezig in de oudste stad van Nederland. "Verdacht allemaal," zegt een Nijmegenaar. "Mensen zijn bedonderd, om het in gewoon Nederlands te zeggen. De wethouder is naïef geweest en heeft te weinig controle gehouden," zegt een man die een fietstochtje maakt over de Waaldijk die langs de slachterij leidt.

Binnen de hekken van het bedrijfsterrein is nog een beetje leven te bespeuren. De laatste zaken worden er afgehandeld, nadat in februari de slacht werd stilgelegd.

De familie Hilckmann heeft een slachterij die altijd aan de rand van Nijmegen lag, maar het bedrijf is inmiddels omgeven door nieuwbouw. Omdat de varkensslacht niet langer past in een woonwijk wil de gemeente Hilckmann helpen verhuizen naar Noord-Brabant. In de woonwijk wil de gemeente bouwen, zodat de 21 miljoen kan worden terugverdiend.

Juli vorig jaar krijgt Hilckmann een verhuispremie van 27 miljoen euro, 21 miljoen keert de gemeente direct uit. En dat moet gevierd worden, met Braziliaanse danseressen. De zussen Hilckmann zijn opgetogen. "We hebben het onmogelijke mogelijk gemaakt," zegt Kathelijne Hilckmann in een filmpje van het feest. De beelden zijn achteraf pijnlijk .

Wethouder Velthuis: ik ben niet naïef geweest

Van verhuizen komt het niet. Wegens plotseling verslechterde marktomstandigheden ziet de familie zich genoodzaakt het bedrijf stil te leggen.

Een vakbondsbestuurder die al twintig jaar bij Hilckmann over de vloer komt, heeft nooit geloofd in de verhuizing: "Er is overcapaciteit in de markt. Als het dan financieel niet goed gaat met je bedrijf, is dit een veel te grote investering," zegt Wilma Daams van het FNV.

Daams vindt dat SP-wethouder Bert Velthuis naïef en onzorgvuldig is geweest.

De wethouder blijft er betrekkelijk rustig onder, zo blijkt ook tijdens een politiek café afgelopen week in het Nijmeegse stadhuis. In de hal staan protesterende slachters. Velthuis loopt met een grote boog om ze heen. Hij vindt dat hem geen blaam treft en dat hij gewoon kan blijven functioneren. "Ik heb altijd alle informatie met de raad gedeeld. Ik ben niet naïef geweest, ik heb er lang en breed over nagedacht."

Vorige maand liepen medewerkers van Hilckmann al een protestmars door Nijmegen

De collegepartijen hullen zich in wollige teksten. Maar de oppositie is furieus. Rob Jetten, fractievoorzitter van D66: "We hebben een bedrijf proberen uit te kopen om werkgelegenheid te behouden. Maar er is geen werk en het geld is weg." Naïef is een "understatement" denkt Paul Eigenhuijsen van Liberaal Nijmegen.

De gemeente Nijmegen wil dat de familie snel duidelijk maakt waar de 21 miljoen euro zijn gebleven. De rechter doet binnen twee weken uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl