Jules Schelvis
NOS Nieuws

Uitvaart Jules Schelvis gehouden in Amstelveen

In Amstelveen was vandaag de uitvaart van Sobibor-overlevende Jules Schelvis. Hij overleed zondag op 95-jarig leeftijd.

"8 april is een belangrijke datum in Schelvis' leven. Dat is ook de reden dat zijn familie vandaag zijn uitvaart wilde", zegt voorzitter Maarten Eddes van de door Schelvis opgerichte Stichting Sobibor.

Precies 71 jaar geleden, op 8 april 1945 werd Schelvis door Franse troepen bevrijd uit Kamp Vaihingen bij Stuttgart. Hij had toen twee jaar in zeven verschillende nazi-kampen vastgezeten, waaronder Sobibor. Toen hij bevrijd werd woog hij nog amper 40 kilo.

Klassieke muziek

Naast familie, vrienden, kennissen waren ook de burgemeester van Amstelveen Mirjam van 't Veld en oud-staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid aanwezig bij de uitvaart.

Uitvaart Jules Schelvis gehouden in Amstelveen

Er werd gesproken door twee naaste familieleden, voorzitter Maarten Eddes van de Stichting Sobibor, directeur Dirk Mulder van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, oud-voorzitter Jeltje Manheim, onderduik-overlevende Rozette Kats en Mirjam Huffener, de dochter van Auschwitz-overlevende Lotty Huffener-Veffer.

Ook werden veel klassieke muziekstukken ten gehore gebracht. "Het neuriën van klassieke stukken hielp Schelvis door de gruwelijkheden van de kampen heen", vertelt Eddes.

Na de oorlog bestudeerde Schelvis de Jodenvervolging, gaf lezingen en werd hij het Nederlandse gezicht van kamp Sobibor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl