Adri van Tiggelen
NOS Voetbal

Van Tiggelen: Sparta hoort in de eredivisie

Als speler zette hij zijn eerste stappen in het betaalde voetbal op Het Kasteel en als trainer bezorgde hij Sparta in 2005 promotie naar de eredivisie. Sparta zit heel diep in het hart van Adri van Tiggelen. "De club hoort in de eredivisie."

Vandaag kan de Rotterdamse club tegen NAC kampioen van de Jupiler League worden en rechtstreekse promotie afdwingen naar de eredivisie. Maar dat gaat volgens de voormalige verdediger vanavond nog niet gebeuren. Zelf moet Sparta winnen en dan moeten de concurrenten VVV-Venlo en FC Eindhoven ook nog meewerken door in elk geval niet te winnen.

Van Tiggelen heeft veel aan Sparta te danken. Zijn leven als profvoetballer begon op Het Kasteel. De magere verdediger, die bekend stond om zijn keiharde tackles, speelde van 1978 tot 1983 voor Sparta. "Bij Sparta kreeg ik de kans. Daar heb ik het profvoetbal ontdekt. Het was een hele ervaring. Die vijf jaar hebben me gevormd en me uiteindelijk in het Nederlands elftal gebracht."

Adri van Tiggelen was tijdens het succesvolle EK in 1988 een van de defensieve steunpilaren van Oranje

Sparta viert vandaag een klein feestje. De club bestaat 128 jaar. Een bijzondere club, met een prachtige historie. Van Tiggelen omschrijft de club als een grote familie. Helemaal in zijn tijd. "Het was een zeer hecht geheel, tot en met de mensen in het spelershome. Zelfs de spelersvrouwen gingen allemaal met elkaar om, zaten steeds bij elkaar. Het was een grote vriendengroep. Uniek.”

Trainersloopbaan

Ook de trainersloopbaan van Van Tiggelen, tegenwoordig coach van eersteklasser Zuidland, begon bij Sparta. In 2005 werd hij na het vertrek van Mike Snoei als hoofdtrainer aangesteld tijdens de nacompetitie. Onder zijn leiding werden vijf wedstrijden gespeeld. Sparta won ze allemaal en promoveerde. Het seizoen erop leidde Van Tiggelen Jong Sparta; de ploeg bleef het hele jaar ongeslagen.

Van Tiggelen kent dus de weg naar succes. De weg die Sparta nu weer aan het bewandelen is. “Het is een kwestie van de poppetjes op de juiste plek zetten. En soms moet je geluk hebben. Je doet het nooit alleen, je doet het met veel mensen", zegt de oud-international, die in 1988 een van de pijlers was van het Nederlands elftal dat de Europese titel veroverde.

Van Tiggelen ziet collega Alex Pastoor goed werk afleveren op Het Kasteel. "Je moet een hecht team smeden. Bovendien moet je het geluk hebben van weinig blessures, zodat je vaak met dezelfde elf kunt spelen. Tot slot moeten de resultaten meezitten. Daarmee win je vertrouwen. Die elementen heeft Sparta dit seizoen. Alex Pastoor heeft een goed geheel neergezet."

Eredivisie

Sparta staat op de drempel van de eredivisie. En hoort volgens Van Tiggelen ook thuis op het hoogste niveau van het Nederlandse profvoetbal. "Een club met die status, zo’n sfeer en alle historie moet in de eredivisie. Maar het zal altijd moeilijk blijven een middenmoter te worden. Laten we eerst maar eens kampioen worden."

Dat ziet hij vanavond nog niet gebeuren. "Dan moet VVV punten laten liggen tegen FC Den Bosch en Sparta moet winnen van NAC. Dat wordt 'm nog niet. De concurrenten krijgen alleen hoop als Sparta nog punten laat liggen. Wint Sparta van NAC, dan is het over. Dan geven de andere ploegen de moed op. Wat dat betreft is vanavond dus cruciaal. Ik ga er zeker zitten. Ik woon nu 22 jaar vlakbij het stadion, ik weet de weg vanavond blind te vinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl