Vojislav Seselj
NOS Nieuws

Na 13 jaar uitspraak tegen Servische ultranationalist

De Servische ultranationalist Vojislav Seselj hoort vandaag na een proces van dertien jaar of hij schuldig wordt bevonden aan oorlogsmisdaden. Het Joegoslaviëtribunaal doet later vanochtend uitspraak.

Seselj is sinds november 2014 terug in Servië. Het Joegoslaviëtribunaal bepaalde toen dat hij om gezondheidsredenen terug mocht naar Servië en daar op vrije voeten zijn vonnis mocht afwachten. Seselj, die sinds 2003 vastzat in Scheveningen, leed aan darmkanker.

Bij terugkomst in eigen land werd Seselj als held onthaald door duizenden rechts-radicalen en ook hield hij toespraken. Seselj richtte in 1991 de Servische Radicale Partij op.

Na een beroep van de aanklager bepaalde het Joegoslaviëtribunaal een jaar geleden dat Seselj onmiddellijk moest terugkeren naar zijn cel in Scheveningen. Maar Seselj heeft steeds gezegd niet vrijwillig naar Nederland terug te gaan. "Pak me maar op", zei hij vorig jaar nog.

Etnische zuiveringen

Seselj was tijdens de oorlogen in Kroatië en Bosnië in de jaren 90 een prominent politicus en militieleider. Hij heeft zich volgens de aanklacht schuldig gemaakt aan onder meer haatzaaien en etnische zuiveringen van niet-Serviërs.

De zaak tegen Seselj is een van de langst slepende procedures uit de geschiedenis van het tribunaal. Hij klaagde over iedere stap in de zaak, van de juiste vertaling van documenten tot de laptop die het tribunaal hem ter beschikking stelde.

Ook ging hij een paar keer in hongerstaking. De aanklagers pasten geregeld de aanklacht aan. Ook dat leidde tot vertraging. De zaak begon uiteindelijk pas in 2007.

Karadzic

Vorige week veroordeelde het Joegoslaviëtribunaal Radovan Karadzic tot veertig jaar cel. Hij was de politiek leider van de Bosnische Serviërs gedurende de oorlog in Bosnië in de jaren 1992-1995.

De rechters rekenden hem als politiek eindverantwoordelijke vooral de genocide in Srebrenica aan. Ook werd hij schuldig bevonden aan onder meer misdaden tegen de menselijkheid, zoals moord, uitroeiing, het aanjagen van angst, vervolging en deportatie in de burgeroorlog in Bosnië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl