NOS Nieuws

180.000 euro aan boetes voor elektrocutie onder de douche

De gemeente Boxtel, verhuurder Camelot en de technische dienst van die organisatie moeten elk een boete van 60.000 euro betalen vanwege de dood van een 20-jarige vrouw. De rechter heeft de drie partijen schuldig bevonden aan dood door schuld. De vrouw werd in januari 2013 geëlektrocuteerd toen ze onder de douche stond.

De rechter vindt dat de dood van de vrouw mede het gevolg is van het handelen van de verdachten. Zo was het bekend dat de stroomvoorziening in het antikraakpand waar de vrouw woonde, niet deugde.

Nalatigheid

Er was "zichtbaar geknutseld aan de stroomvoorziening", oordeelde de rechter. Daarom had de gemeente de elektrische installatie moeten controleren en aanpassen. Daarnaast had Camelot moeten onderzoeken of het pand wel veilig was.

Omdat zo'n onderzoek niet heeft plaatsgevonden zijn de gemeente en Camelot Beheer "aanmerkelijk nalatig" geweest, vindt de rechtbank.

Een boete is het maximale dat in deze zaak kon worden geëist, omdat er geen individuen maar rechtspersonen terechtstaan. De straf is hetzelfde als de eis van het Openbaar Ministerie. Alleen de technische dienst van Camelot kreeg een hogere straf. Daartegen had het OM 30.000 geëist.

Beschuldigende vinger

De advocaten van Camelot en de gemeente stelden eerder in de rechtszaal dat het niet vaststaat dat elektrocutie door kortsluiting tot de dood van de vrouw heeft geleid. De onderzoekers die dat zeiden, zouden bevooroordeeld te werk zijn gegaan.

Camelot en de gemeente gaven verder vooral elkaar de schuld. Boxtel verweet Camelot gebrekkig onderhoud, de verhuurder zei op zijn beurt dat de gemeente als eigenaar eindverantwoordelijk is. De rechtbank heeft hun gedrag laten meewegen in het bepalen van de straf. Als de partijen niet zo hadden lopen zwartepieten, was het leed minder geweest, zei de rechter.

Boetes voor elektrocutie onder de douche

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl