Vluchtelingen op het Griekse eiland Chios
Aangepast

Nederlandse marechaussee controleert migranten in Griekenland

  • Renee van Hest

    redacteur

  • Saskia Dekkers

    correspondent Europa

  • Renee van Hest

    redacteur

  • Saskia Dekkers

    correspondent Europa

Zolang nog steeds niet alle hotspots actief zijn, controleert Griekenland de migranten die Europa binnenkomen in registratiecentra. In deze opvanglocaties screenen grensbewakingsteams migranten en controleren ze of mensen zijn wie ze zeggen dat ze zijn.

Nieuwsuur kreeg als eerste toegang tot het registratiecentrum voor migranten op het Griekse eiland Chios, een eiland dicht bij de Turkse kust. Nederlandse marechaussees controleren asielzoekers er op valse papieren. Vanavond een reportage.

Controles

Door de hoge migratiestroom is de grensbewaking in Griekenland extra verstevigd met teams uit heel Europa. Zij werken onder de vlag van de Europese grensbewaker Frontex.

Een team van de Nederlandse Koninklijke Marechaussee is sinds eind januari actief op het Griekse eiland Chios. Dit eiland ligt op zo’n zes kilometer afstand van Turkije. Wekelijks komen er vele bootjes met migranten aan.

Het Nederlandse team voert onder leiding van de Griekse autoriteiten twee taken uit: grenscontroles op zee en land. En de screening, het registreren, identificeren en interviewen van de migranten.

De afgelopen tijd was er veel kritiek op Griekenland. Uit een conceptrapport van de Europese Commissie blijkt dat het land als medeschuldig wordt gezien aan de ongecontroleerde vluchtelingenstroom die de EU binnenkomt.

Griekenland faalt in het bewaken van de buitengrenzen van de EU. Volgens majoor Jos Klappe, die de Nederlandse marechaussee op Chios aanstuurt, ligt het aan de Griekse bewakingscapaciteit. "Ik denk dat de Grieken het heel goed doen op dit moment, alleen ze hebben de capaciteit niet om alles te doen en daarom ondersteunen we ze ook. Als er tweeduizend migranten per dag binnenkomen en je moet het met de normale capaciteit van dit eiland doen, heb je wel hulp nog."

Databanken

Begin november brachten inspecteurs van de Europese Commissie een verrassingsbezoek aan de Grieks-Turkse landgrens en aan de Griekse eilanden Chios en Samos. Daar zagen ze dat migranten niet doeltreffend worden geïdentificeerd en geregistreerd. Vingerafdrukken worden niet systematisch ingevoerd en papieren werden onvoldoende op echtheid gecontroleerd.

Chios

Soms zien we dagen geen documentenvervalsing, maar er zijn dagen dat we een scoringspercentage hebben van 30 procent.

Documentenspecialist Erwin Noppers

Daarnaast vonden de inspecteurs dat Griekenland te weinig gebruik maakt van belangrijke veiligheidsdatabanken die mogelijke criminelen eruit filteren.

Experts

Sinds januari is er versterking van grensbewaker Frontex gestuurd naar Chios. In het registratiecentrum op het eiland screenen verschillende Nederlandse documentenexperts dag in dag uit de identificatie van migranten. "We zien regelmatig vervalsingen van documenten en identificatie", aldus documentenspecialist Erwin Noppers.

"Het hangt er wel van af hoe vaak en of mensen documenten bij zich hebben. Soms zien we dagen geen documentenvervalsing, maar er zijn dagen dat we een scoringspercentage hebben van 30 procent.”

We zouden als oplossing iedereen kunnen arresteren en er een zaak van maken.

De politiecommissaris van Chios

Valse papieren

De Griekse autoriteiten zijn verantwoordelijk voor wat er gebeurt met migranten die valse papieren op zak hebben. Volgens Frontex worden deze migranten altijd overgedragen aan de lokale autoriteiten. Maar op Chios kunnen deze migranten hun reis gewoon voortzetten. "We zouden als oplossing iedereen kunnen arresteren en er een zaak van maken", aldus de politiecommissaris van Chios.

"Dat betekent dat we de papieren naar Athene moeten sturen en daar is tijd voor nodig zonder dat we er echt resultaat mee boeken. We bevinden ons nu in een fase dat de procureur en de Griekse autoriteiten hiervoor een oplossing moeten zoeken."Zolang deze er niet is, worden op Chios migranten niet vastgezet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl