IKEA-medewerkers achter de kassa in Eindhoven
NOS Nieuws

Noodkreet werknemers aan IKEA-oprichter: de angst regeert

Werknemers van de Nederlandse vestigingen van woonwarenhuis IKEA hebben een open brief gestuurd naar IKEA-oprichter Ingvar Kamprad. In de brief klagen ze over de hoge werkdruk en de angstcultuur binnen het bedrijf.

Medewerkers die fouten maken of kritiek uiten worden daarop hard afgerekend in hun beoordelingsgesprekken, zegt vakbond FNV Handel, die de belangen van de werknemers behartigt. "Werknemers houden daarom vaak hun mond, spreken leidinggevenden niet of nauwelijks aan en vullen zelfs anonieme enquêtes politiek correct in vanwege de reële angst voor represailles", staat in de brief aan Kamprad.

Het rendementsdenken is doorgeslagen en de medewerkers herkennen de menselijke maat niet meer in het bedrijf.

Pieter Beuzenberg van FNV

Werknemers met opvattingen die afwijken van de IKEA-opvattingen krijgen al snel te horen dat ze niet meer bij 'de familie' passen en vliegen eruit.

Volgens de FNV is het rendementsdenken doorgeslagen en herkennen de medewerkers de menselijke maat niet meer in het bedrijf. Met de brief willen ze IKEA een spiegel voorhouden.

In de brief wordt ook geklaagd over het gebrek aan flexibiliteit in de werkroosters. "IKEA wil dat we zeven dagen per week beschikbaar zijn, waarbij persoonlijke omstandigheden voor IKEA van onderschikt belang zijn". Er wordt volgens de medewerkers geen rekening gehouden met mensen die naast hun werk mantelzorg verlenen of gebonden zijn aan tijden van kinderopvang.

Het doet pijn om te zien dat IKEA lijkt te zijn afgedwaald van de normen en waarden die onze grondlegger zo nastreeft.

IKEA-medewerkers in de brief aan Kamprad

Volgens FNV Handel willen de medewerkers dat IKEA weer een bedrijf wordt waar de mens centraal staat en niet het rendementsdenken. "Het doet pijn om te zien dat IKEA lijkt te zijn afgedwaald van de normen en waarden die onze grondlegger zo nastreeft", schrijven de medewerkers

'Serieus'

Een woordvoerder van IKEA zegt de klachten serieus te nemen, maar wil er inhoudelijk nog niet op ingaan. Eerst moet er een gesprek plaatsvinden met de FNV. In januari wordt daarvoor een datum geprikt.

Uit dat gesprek moet onder meer duidelijk worden om hoeveel werknemers het gaat en wat de achtergrond is van de klachten. Volgens het FNV is de brief gestuurd namens IKEA-werknemers uit het hele land.

IKEA heeft dertien vestigingen in Nederland waar in totaal 5.000 mensen werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl