'Christelijke oppositie' werkt aan belastingdeal kabinet
De christelijke oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP werken achter de schermen aan een belastingdeal met het kabinet. Zij willen in ruil voor hun steun in de Eerste Kamer meer belastingvoordeel voor eenverdienersgezinnen en extra kinderbijslag.
De drie partijen zijn bereid hun plannen aan te passen zodat er minder banen verloren gaan. Dat is een voorwaarde van coalitiepartijen VVD en PvdA. Staatssecretaris Wiebes: "Als ik geen akkoord sluit dan krijgt Nederland die belastingverlaging niet. Maar bij de deal is het creëren van banen wel een randvoorwaarde."
Profiteren
De christelijke partijen wilden het extra geld voor de gezinnen met één werkende weghalen bij de tweeverdieners, door de inkomensafhankelijke combinatiekorting te verlagen. Daar zijn VVD en PvdA tegen omdat het werkgelegenheid kost. De christelijke partijen willen het geld nu binnenhalen door een kleine verandering in de belastingschijven.
SGP-Kamerlid Dijkgraaf: "Wij willen een snelle stap zetten want in 2017 zit er weer een nieuw kabinet aan de knoppen te draaien." Maar vanavond gaat de kogel waarschijnlijk niet door de kerk. De wijzigingen van het oorspronkelijke Belastingplan van het kabinet moeten eerst worden doorgerekend op mogelijk ongewenste bijeffecten.
Eerste Kamer
Het kabinet heeft in de Eerste Kamer steun nodig van oppositiepartijen voor het Belastingplan. In het plan wordt 5 miljard euro lastenverlichting verdeeld over werkenden en niet-werkenden. De discussie gaat nu om het relatief kleine bedrag van 400 miljoen euro.
De drie partijen hebben 17 zetels in de Eerste Kamer. Samen met VVD en PvdA komen zij op de kleinst mogelijke meerderheid van 38 van de 75 zetels.