De opvang van asielzoekers veroorzaakt in Nederland problemen, maar in Duitsland loopt het ze over de hoge schoenen. Tot anderhalve week geleden kwamen er een paar duizend mensen per dag naar Duitsland. Om onverklaarbare redenen zijn het er nu op sommige dagen tienduizend of meer.
Aan de grens draaien de betrokken Duitse instanties overuren, terwijl aan de Oostenrijkse kant wordt geprobeerd om de asielzoekers zo snel mogelijk in Duitsland af te leveren.
De Bundespolizei is aan de grens verantwoordelijk voor de opvang en registratie van de migranten. Nieuwsuur mocht meekijken met de politie. Het is duidelijk dat niet alleen regionale agenten worden ingezet. Uit heel Duitsland worden agenten gehaald die steeds een week lang 12 uur per dag de collega's in Beieren komen helpen.
Logistiek meesterwerk
Er staan lange rijen wachtenden in het landschap, maar de Duitse politie lijkt alles onder controle te hebben. De politiemensen aan de grens laten een logistiek meesterwerk zien, compleet met vingerafdrukregistratie voor volwassen mannen en alle mogelijke verzorging.
"We zijn inmiddels bezig ons op een lange, koude winter voor te bereiden. We verwachten dat de stroom niet ophoudt en we willen de mensen warm kunnen opvangen", zegt Thomas Schweikl van de Bundespolizei.
Voetveeg van Oostenrijk
Burgemeester Josef Lamperstorfer van het grensdorp Wegscheid ziet dat anders. Hij heeft geen idee meer hoe het verder moet en hij verwijt de Oostenrijkers dat ze de mensen zonder overleg van de Sloveense grens naar de Duitse grens brengen.
"Ik voel me de voetveeg van Oostenrijk. Ze overleggen helemaal niet met ons en dumpen de mensen gewoon in mijn dorp. Ik heb ze wel spottend mensensmokkelaars in staatsdienst genoemd,'' zegt hij.
De Oostenrijk deelstaatsminister van veiligheid Elmar Pogorschek heeft geen moeite met die benaming. Wat moet hij anders? "We kunnen ze toch niet hier houden als ze naar Duitsland willen?"
Politieke spanningen
Alle betrokkenen verwachten een oplossing van de EU. Want zoals het er nu naar uitziet, willen de meeste migranten naar Duitsland en dat kan niet heel lang meer zo doorgaan.
In Berlijn heeft de situatie tot een crisis in de coalitie van Angela Merkel geleid. Haar zusterpartij CSU, die in de deelstaat Beieren regeert, eist voor zondag een oplossing. De deelstaat was al overbelast en weet nu helemaal niet meer hoe het verder moet.