De laureaten Kajita en McDonald
NOS Nieuws

Nobelprijs natuurkunde voor aantonen massa neutrino's

De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar de Japanner Takaaki Kajita en de Canadees Arthur B. McDonald. Zij hebben bewezen dat neutrino's massa hebben.

Neutrino's zijn elementaire deeltjes. Ze komen vrij bij processen in de zon, bij het verval van radioactieve elementen en bij kosmische straling die door de atmosfeer gaat. Op elk moment gaan miljarden neutrino's ongezien en ongemerkt door ons heen.

Kajita en McDonald hebben onafhankelijk van elkaar experimenten uitgevoerd waaruit blijkt dat neutrino's veranderen van identiteit. Dat kan alleen als neutrino's massa hebben, hoe klein dan ook.

Tientallen jaren lang werd ervan uitgegaan dat dat niet zo was. Door het tegendeel te bewijzen, is onze kijk op het heelal veranderd, zegt het comité. Voor natuurkundigen was het een historische ontdekking. De twee krijgen de prijs in december uitgereikt. Ze verdelen een geldprijs van 8 miljoen Zweedse kronen (859.000 euro).

Vorig jaar ging de prijs naar de Japanners Isamu Akasaki en Hiroshi Amano en de Amerikaan Shuji Nakamura. Zij kregen de prijs voor de ontwikkeling van de blauwe led begin jaren negentig. Dat maakte het mogelijk om in alle kleuren led-verlichting te maken.

Vroege verrassing voor nobelprijswinnaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl